Frauke Petry
NOS NieuwsAangepast

Voormalig AfD-leider Petry aangeklaagd voor meineed

De voormalige AfD-leider Frauke Petry is in Dresden aangeklaagd voor meineed. Ze wordt ervan beschuldigd onder ede een valse verklaring te hebben afgegeven in een onderzoek over de financiering van de verkiezingscampagne.

In aanloop naar de verkiezingen in Dresden zou de AfD alle kandidaten een som geld hebben gevraagd om de verkiezingscampagne te ondersteunen. Arvid Immo Samtleben, een van de kandidaten, zei dat hij van de kieslijst is geschrapt omdat hij weigerde zijn eigen geld in de campagne te stoppen.

Politieke immuniteit

Zelf verklaarde Petry dat het bedrag dat door de kandidaten was betaald zou worden terugbetaald of zou worden omgezet in een gift. Een vrijwillige bijdrage dus. Dit klopt volgens het Openbaar Ministerie niet: als de kandidaat werd gekozen, moest deze van terugbetaling van het geld afzien.

Naar de uitspraak van Petry loopt al een jaar een onderzoek. Sinds augustus is ze haar politieke immuniteit kwijt en ze kan dus vervolgd worden. Ze heeft al eerder aangegeven dat ze het geen probleem vindt om zich voor de rechtbank te verantwoorden. In Duitsland staat op meineed een minimumstraf van een jaar.

Petry werd anderhalve week geleden voor de AfD als parlementslid in de Bondsdag gekozen. Een dag na de verkiezingen maakte zij bekend dat ze uit de partij stapt en als eenmansfractie verder gaat.

Mede-oprichter stapt ook op

Vandaag volgde een van de mede-oprichters van de partij. Mario Mieruch, een vertrouweling van de echtgenoot van Petry, verlaat de AfD omdat hij vindt dat de partij niet genoeg afstand neemt van extreem-rechts. Dat was ook een van de redenen van Petry en haar echtgenoot om de AfD de rug toe te keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl