In 2016 gaf de leider van de terreurbeweging van Jabhat al-Nusra een verklaring
NOS NieuwsAangepast

'Leider Jabhat al-Nusra in Syrië gewond door Russische luchtaanval'

Het Russische leger heeft naar eigen zeggen met luchtaanvallen de leider van terreurgroep Jabhat al-Nusra in Syrië verwond. Twaalf andere militaire commandanten en vijftig beveiligers van de groep zijn omgekomen, zegt het Russische ministerie van Defensie.

Het gaat volgens de Russen om Abu Mohammed al-Golani. De luchtaanvallen door twee Russische vliegtuigen werden gisteren uitgevoerd op een locatie in Syrië waar al-Golani zijn commandanten ontmoette.

De luchtaanvallen van Moskou waren een reactie op de aanvallen van Jabhat al-Nusra op Russische militairen vorige week in Syrië. Militairen werden toen in de westelijke provincie Hama aangevallen.

Gevangen in Camp Bucca

Jabhat al-Nusra was tot vorig jaar gelieerd aan al-Qaida. Volgens Iraakse inlichtingendiensten is al-Golani in 2003 tijdens de oorlog in Irak in contact gekomen met mensen van al-Qaida. Drie jaar later verliet hij het land na de dood van de leider van al-Qaida in Irak.

Vervolgens werd hij door het Amerikaanse leger gearresteerd en in Camp Bucca gevangen gehouden. De gevangenis is opgezet door de Amerikanen in het zuiden van Irak.

Contact met IS-leider

In 2008 kwam hij vrij en kwam hij in contact met Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. In 2012 richtte al-Golani de terreurbeweging Jabhat al-Nusra op, vlak na het begin van de opstand tegen president Assad.

De terreurbeweging was heel lang de Syrische tak van al-Qaida, maar splitste zich vorig jaar af van de moederorganisatie. Al-Qaida gaf daar toestemming voor, omdat de terreurbeweging denkt dat de jihad in Syrië op deze manier sneller wordt verspreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl