Direct naar artikelinhoud

Onwaarschijnlijk maar waar: Saoedi-Arabië is in recessie. Oorzaak: de lagere olieprijs

Saoedi-Arabië en recessie is een even onwaarschijnlijke combinatie als Saoedi-Arabië en schaatspret. Maar het land verkeert daadwerkelijk in een recessie na twee achtereenvolgende kwartalen van krimp. In het tweede kwartaal van 2017 daalde het bbp met 1,06 procent.

Een oude benzinepomp in Saoedi-Arabië.Beeld Reuters

In het eerste kwartaal van dit jaar was er al een krimp van een half procent. Voor het eerst teert het land in op zijn reserves. Het tekort op de begroting is opgelopen tot 15 procent van het bbp.

Saoedi-Arabië heeft al aangekondigd zijn staatsoliemaatschappij deels te privatiseren. Oorzaak van de problemen is de lagere olieprijs. Saoedi-Arabië wil de economie hervormen en minder afhankelijk maken van de oliesector. Maar dat valt niet mee.

De groei van de Saoedische economie zonder de oliesector was in de eerste helft van dit jaar maar 0,6 procent ondanks grootschalige investeringen in nieuwe activiteiten. Dat is volstrekt onvoldoende om iets te doen aan de stijgende werkloosheid in het land.

Inmiddels worden allerlei subsidies voor de Saoedi's zelf afgebouwd, wat de groei ook geen goed doet en ook tot onrust leidt.

Uit een enquête die persbureau Bloomberg hield onder economen in het land blijkt dat dit jaar de economie niet zal groeien. Bij een vorige enquête voorspelden economen nog wel een groei van een half procent.