IS-strijders in Deir al-Zor liggen al maanden onder vuur
NOS NieuwsAangepast

Rusland zegt 300 IS-strijders te hebben gedood in Deir al-Zor

Het Russische leger heeft deze week naar eigen zeggen bij luchtaanvallen meer dan 300 strijders van Islamistische Staat in het oosten van Syrië gedood. Meer dan 200 strijders raakten gewond. De luchtaanvallen vonden net buiten Deir al-Zor plaats, waar de laatste weken zwaar wordt gevochten.

Ook een trainingscentrum van IS vernietigd, net als diverse depots. In die opslagplaatsen stonden tanks en lagen wapens van de IS-militanten.

Nieuw doelwit

Rusland is een belangrijke bondgenoot van het regime van president Assad. Deir-al Zor is een nieuw doelwit van het Syrische leger in de strijd tegen IS.

Het grootste deel van de Syrische plaats was sinds 2014 bezet door IS, maar werd vorige maand heroverd door het Syrische leger.

Vluchtende IS-strijders

De regio is de laatste maanden belangrijker geworden voor IS. Veel strijders van de terreurgroep naar de regio gevlucht zijn vanuit Raqqa, waar ze in het defensief gedrongen zijn door het Syrische leger en Koerdische strijders. De Koerden zijn ook naar Deir-al Zor getrokken, dat belangrijk is vanwege de olie- en gasvelden.

De regio rondom Deir al-Zor is het enige grote gebied dat IS nog in handen heeft, hoewel in grote delen van de stad en de omgeving IS-strijders al zijn verdreven. De situatie voor de bevolking in Deir al-Zor is ook los van de gevechten nijpend; er is groot tekort aan voedsel en medicijnen in de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl