‘Ik was aanhanger van vrij wapenbezit, maar ik zat zo fout’

De Josh Abbott Band speelde op het Route 91 Harvest muziekfestival voordat Paddock er het vuur opende op festivalgangers. © Photo News

Countrygitarist Caleb Keeter speelde zondag op het muziekfestival in Las Vegas waar Stephen Paddock minstens 59 mensen doodschoot. De Texaan was voorstander van het Tweede Amendement over wapenbezit, maar de schietpartij heeft zijn mening radicaal veranderd.

rvs

Keeler speelde met de Josh Abbott Band op het Route 91 Harvest muziekfestival op de strip van Las Vegas, voordat Stephen Paddock er vanuit een hotelraam het vuur opende op de festivalgangers tijdens een ander country optreden.

‘Ik ben al heel mijn leven een voorstander van het Tweede Amendement’, deelde Keeler zondag mee in een boodschap op Twitter. ‘Tot de gebeurtenissen van gisteren. Ik kan niet uitdrukken hoe fout ik zat.’

Het Tweede Amendement geeft Amerikanen het recht om wapens te bezitten en te dragen. Leden uit de entourage van de band bezitten zelf een wapenvergunning en hadden zelfs legale wapens op de bus liggen, vertelde Keeler. ‘Maar die waren nutteloos. We durfden ze niet te gebruiken, uit schrik dat de politie zou denken dat wij ook op de menigte hadden geschoten en ons zouden viseren.’

‘Genoeg is genoeg’, besloot Keeler. ‘We hebben NU wapencontrole nodig. Mijn grootste spijt is dat ik dat koppig niet wilde inzien, tot mijn broeders on the road en ikzelf ermee geconfronteerd werden.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de ngo Gun Violence Archive, geciteerd door de Franse krant Libération, hebben vuurwapens dit jaar in de VS al aan 11.650 mensen het leven gekost. (Zelfmoorden niet inbegrepen). In tweets heeft de vroegere First Lady en verslagen Democratische presidentskandidate Hillary Clinton dinsdag opgeroepen op te komen tegen de machtige wapenlobby die de National Rifle Association (NRA) is en die ervoor ijvert dat het Congres een wet zou stemmen die het makkelijker moet maken om geluidsdempers te kopen.

'Stel je (het aantal) doden voor als de schutter een geluidsdemper zou hebben gehad', tweette de vroegere minister van Buitenlandse Zaken. 'Wij kunnen en moeten boven de partijpolitiek staan en ingaan tegen de NRA, en samenwerken om te proberen te voorkomen dat dit nog ooit gebeurt'.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.