Het vandaag ingezworen hooggerechtshof
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe president Britse hooggerechtshof is 'Beyoncé onder juristen'

Vrienden en collega's omschrijven haar als een icoon, een absolute ster en de 'Beyoncé van de juridische wereld'. Barones Brenda Hale is maandag als eerste vrouw ooit beëdigd als president van het Supreme Court, de hoogste rechter van het Verenigd Koninkrijk.

Hale is populair omdat ze zo benaderbaar is, denkt professor Elies van Sliedregt. Zij is hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit van Leeds. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen zegt ze: "Ik kan me niet voorstellen dat ze zich als Beyoncé gedraagt. Maar ik weet wel dat ze ooit rector was in Bristol en dat ze het toen heel belangrijk vond om studenten persoonlijk te spreken. Zij hadden direct toegang tot haar kantoor. Dat verklaart misschien de typering."

"Mensen horen recent meer dan ooit over het Supreme Court", zei Hale na de bekendmaking van haar nieuwe functie. Ze doelt op de rol die het hof speelde in het brexit-proces. Hale wil als president daarom werken aan nauwere banden met het publiek. "We hopen dat we hiermee een breder begrip voor de rechterlijke macht kunnen creëren."

Hale sprak zich al eerder uit tegen de samenstelling van de rechterlijke macht in het Verenigd Koninkrijk, die voornamelijk bestaat uit oudere, witte mannen die op dezelfde scholen hebben gezeten.

Witte pruiken

Het beeld van Britse rechters als oude mannen met witte pruiken, is volgens Van Sliedregt deels een cliché. "De hoven zijn modern, maar ogen ouderwets. In Nederland wordt een rechter gezien als een functionaris, een ambtenaar. Maar in het Brits systeem ben je een bijzonder figuur. Je wordt gerekruteerd uit de elite van de juridische professie. Dat brengt met zich mee dat het een kleine wereld is. En voorheen vooral een mannenwereld."

Vandaag is ook lady Jill Black benoemd als lid van het hof, waardoor er nu twee vrouwen zijn op een totaal van twaalf rechters. Hale is met haar 72 jaar de jongste rechtbankpresident sinds vijftig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl