Zürich – Hoewel hij sinds 1999 om fiscale redenen inwoner is van Zwitserland, waar zijn familie onder meer het slot Weinfelden in het kanton Thurgau bezit, gaan de politieke aangelegenheden in zijn vaderland de Duitse baron August von Finck junior nog immer zeer ter harte. Von Finck, zoon van bankier August von Finck senior, een steunpilaar van Adolf Hitler, wordt gezien als de belangrijkste financier van de verkiezingscampagne van Alternative für Deutschland. Zijn vermogen wordt rond de 8,2 miljard dollar geschat.

Von Finck is eigenaar van hotelketen Mövenpick en verwierf in 2011 de naam van de firma Degussa – die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer zorg droeg voor de levering van het Zyklon B-gas aan de vernietigingskampen en vervolgens het tandgoud van de joodse slachtoffers exploiteerde. De baron wilde de naam van Degussa weer op de landkaart van de internationale goudhandel zetten, zo heette het.

De fdp gold jarenlang als de ‘Mövenpick-partij’. Alle politieke invloed leidde tot een verlaging van de btw op hotelovernachtingen in Duitsland, waarvan Mövenpick naar verluidt het meest profiteerde. Nu schijnt de Beierse baron zijn kaarten op de AfD te hebben gezet. Dat blijkt tenminste uit een intern rapport van de Konrad Adenauer Stiftung (kas), een denktank van Angela Merkels cdu, dat in handen van de Duitse krant Die Welt kwam. Daaruit blijkt dat Beatrix von Storch, die vele anti-EU-campagnes entameerde en als een van de sponsors van de AfD wordt opgevoerd op de website van de partij, hetzelfde adres heeft als de pr-afdeling van Mövenpick.

De band tussen de AfD en de baron was onderwerp van onderzoek door Liane Bednarz, een gerenommeerde advocate van het in München gevestigde kantoor Kanzlei Noerr. Bednarz geldt als een van de leidende experts inzake Duits extreem-rechts en publiceerde in 2016 het boek Gefährliche Bürger. Daarin wordt aandacht besteed aan de begin dit jaar beëindigde initiatieven van de AfD om met een ‘Goldshop’ munt te slaan uit de Duitse angst voor een monetaire crisis. Volgens de Süddeutsche Zeitung kwam het goud deels van de Goldshop van Degussa, maar werd Bednarz gedwongen passages in haar boek daarover te schrappen. De AfD ontkent alles en stelt dat het campagnegeld van duizenden kleine donateurs afkomstig is. De ngo Lobbycontrol betitelt dat als een ‘sprookje’. Tal van AfD-politici bleken financiële ondersteuning te krijgen via het Zwitserse pr-bureau Goal AG, dat ook de Zwitserse rechtspopulistische svp ondersteunt.