Direct naar artikelinhoud
brexit

Juncker: "Mirakel nodig om handelsonderhandelingen te starten"

Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt aan op de Europese top in Tallinn.Beeld AFP

"Tenzij er een mirakel gebeurt" zal de Europese Unie in oktober geen groen licht geven voor de start van onderhandelingen over een toekomstig partnerschap met Groot-Brittannië. 

Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gezegd voor aanvang van een Europese top in de Estse hoofdstad Tallinn. De Europese leiders willen eerst garanties voor de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië, een oplossing voor de Ierse grenskwestie en zekerheid dat de Britten hun financiële verplichtingen nakomen. 

Enkel nadat er over die cruciale vragen van de boedelscheiding "voldoende vooruitgang" is geboekt, wil de Europese Unie gesprekken starten over het toekomstig partnerschap en de handelsrelaties na de brexit in 2019.

Volgens Juncker boekten onderhandelaars van beide kampen de voorbije week wel enige vooruitgang. Maar "aan het einde van deze week zeg ik dat er niet voldoende vooruitgang zal zijn tegen oktober, tenzij er een mirakel gebeurt", aldus de Luxemburger. De Europese leiders bespreken de stand van zaken in de brexit-onderhandelingen op 19 en 20 oktober in Brussel.

Ik kijk ernaar uit om een diep en speciaal partnerschap uit te werken.
Britse Premier Theresa May

De Britse regering wil zo snel mogelijk praten over de toekomstige handelsrelaties en de toegang tot de Europese eenheidsmarkt na 2019. Premier Theresa May stelde vrijdag in Tallinn dan ook dat er de voorbije week "heel goede vooruitgang" is geregistreerd, met name over de burgerrechten. "Ik kijk ernaar uit om een diep en speciaal partnerschap uit te werken. Dat is niet enkel in het belang van Groot-Brittannië, maar ook in het belang van de Europese Unie."