Binnenland

Enge moslim Shabir Burhani veroordeeld voor aanzetten tot haat, discriminatie, opruiing

26-10-2016 17:03

Moslimradicaal Shabir Burhan (beter bekend als Maiwand de Thuisblijver) is door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van maarliefst 240 uur wegens het aanzetten tot haat, discriminatie, opruiing en opzettelijke belediging van homo’s. Dit omdat hij op Facebook over onder anderen de Leidse hoogleraar Afshin Ellian, Ayaan Hirsi Ali en Eshan Jami schreef: ‘Moge Allah ze bestraffen en laten lijden’, meldt Elsevier.

De rechter vindt dat deze uitspraak duidelijk een oproep is om afvalligen te laten lijden, dus iets strafbaars aan te doen. En omdat voor volgers van Burhani duidelijk is dat met ‘afvalligen’ mensen worden bedoeld die het islamitische geloof hebben verlaten, had hij kunnen weten dat zijn oproep tot geweld had kunnen lijden omdat ‘bekend is dat binnen bepaalde kringen in de islamitische geloofsgemeenschap geweld tegen deze groep gelegitimeerd wordt geacht’.

Het hielp verder ook niet mee dat een moslim ‘moge Allah hun tong uitrukken’ onder de Facebook-post schreef. Volgens de rechtbank is dat een bewijs dat de tekst opruiend is.

Ook wordt Burhani veroordeeld voor uitspraken over homo’s. Zo schreef hij: “In Raqqa krijg je als homo gratis vlieglessen van IS! En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo’s kunnen zich aanmelden” en “Homoseksualiteit is een verwerpelijke, abnormale, perverse en ziekelijke afwijking, het is funest voor de mensheid, het is onnatuurlijk en het dreigt de mensheid met uitsterving als het zich verder verspreid”.

Volgens Burhani zelf was die eerste uitspraak ‘een grapje’ maar de rechter kon er niet bepaald om lachen. Hij werd ook voor deze uitspraken veroordeeld.

Het is vrij zeldzaam dat mensen tot zulke relatief zware straffen worden veroordeeld voor het uiten van meningen. Opmerkelijk is in dit geval dat een uitspraak als ‘Moge Allah…etc’ ook als strafbaar geldt. Dit wordt door dit vonnis als directe bedreiging gezien en niet als religieuze uitroep.