NOS NieuwsAangepast

Asscher: fouten in Mali zwaar genoeg om af te treden

Asscher: mortierongeval ernstig genoeg om af te treden

De fouten die defensie in Mali maakte zijn zwaar genoeg om af te treden maar er moet eerst over die fouten gesproken worden in de Tweede Kamer. Dat zei vice-premier Asscher na afloop van de kabinetsvergadering vandaag.

Asscher benadrukt dat de afweging aan minister Hennis is en dat die afweging na het Kamerdebat van komende dinsdag gemaakt zou moeten worden. Op de vraag of minister Hennis moet aftreden zegt Asscher: "Ik vind het rapport zwaar genoeg voor die consequentie".

Hennis zelf zegt ook het Kamerdebat eerst te willen voeren alvorens zich op haar positie te beraden. "Mijn positie is nu het minst interessant" aldus Hennis. "Aanblijven is nooit een doel op zich."

Hennis: na Kamerdebat mijn positie bepalen

Gisteren concludeerde de de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat defensie tijdens de VN-missie in Malie ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen.

De OVV was het onderzoek gestart na een ongeluk in Mali op 6 juli 2016. Tijdens een oefening met een 60-millimetermortier ontplofte een granaat. Twee militairen kwamen om het leven en een derde raakte zwaargewond.

"De veiligheid van de mortiergranaten en de gezondheidszorg voldeden niet" was het harde oordeel van de OVV.

Mijn positie is het minst interessant. Aanblijven is nooit een doel op zich.

Jeanine Hennis, minister van Defensie

Op vragen over of het nu veilig was in Mali, zei Hennis vandaag: "Er zijn twee mensen om het leven gekomen en er is iemand gewond geraakt. Hoe kan ik dan zeggen dat het veilig was?"

Ook werd Hennis gevraagd naar de contacten met de nabestaanden. De moeder van een van de omgekomen militairen, Greetje Groenbroek, heeft eerder gezegd dat ze razend was dat ze te horen had gekregen dat het om een bedrijfsongeval ging. "Maar dat was het niet. De jongens zijn bewust met onveilig materiaal op pad gestuurd."

Volgens Hennis is er "doorlopend contact met de nabestaanden. Hun pijn en verdriet is met geen pen te beschrijven. Maar ik ga niet via de camera over hen praten."

Extra check

Hennis gaf verder aan dat er extra controles komen op de munitie die uitgezonden militairen op missies bij zich hebben.

"Ik heb vanmorgen besloten tot een extra check van de munitieketen, de medische opvang en andere operationele procedures."

De extra controle kan leiden tot een operationele pauze van een paar uur tot een paar dagen, aldus de minister. Nederlandse militairen zijn onder meer uitgezonden naar Afghanistan, Litouwen en Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl