NOS Nieuws

Met een raket op vakantie? 'Misschien in 2025'

  • Rachid Bouazzaoui

    redacteur Online

  • Rachid Bouazzaoui

    redacteur Online

Wie naar New York vliegt, is nu nog zeker zeven uur met het vliegtuig onderweg. Maar als het aan Elon Musk ligt, zal die reistijd over een paar jaar met een raket slechts een half uur zijn. In hoeverre is op vakantie gaan met een raket wishful thinking?

Een groep studenten van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft keek vanochtend samen naar de presentatie van het project van Musk. Zij werken zelf ook aan een raket: de Stratos.

Een van die studenten is Jesse Hummel. Hij werd enorm gelukkig van het nieuws. "Het idee om raketten te gebruiken om mensen van de ene kant van de aarde naar de andere te transporteren, is geweldig."

Ik moet het allemaal maar nog zien.

Woordvoerder reisorganisatie Corendon

Reisaanbieder Corendon is minder enthousiast. Vluchten naar Antalya per raket hoeven we voorlopig niet te verwachten. "Ik heb een filmpje gezien van hoe vaak zo'n raket van Musk is ontploft. Dus ik moet het allemaal nog maar zien", zegt een Corendon-woordvoerder. Ook KLM ziet er op dit moment niet veel in.

Hummel denkt wel dat reizen per raket uiteindelijk mogelijk is. "SpaceX heeft al laten zien dat het met precisie raketten kan laten landen en ook weer kan herlanceren."

In een filmpje dat tijdens de presentatie van Musk werd getoond, is te zien hoe een raket de lucht in wordt geschoten en aan de andere kant van de wereld weer landt. Maar er zijn wel wat problemen waar geen antwoord op is gegeven. Bijvoorbeeld of mensen zo'n reis fysiek kunnen doorstaan.

"Je moet lichamelijk wel wat aankunnen. Maar mensen zullen de reis zeker overleven", stelt Hummel. Volgens de student word je hoogstens door elkaar geschud tijdens de lancering. "Maar zodra je buiten de atmosfeer bent, heb je geen last van turbulentie."

Lawaai

Ook veroorzaakt zo'n lancering enorm veel lawaai. Daarom wordt de raket vanaf zee gelanceerd en wordt er op zee geland. Dus moet je er wel eerst komen. Dat betekent dat je straks waarschijnlijk langer op de boot zit van de zee naar de stad dan in de raket zelf.

"Er is nauwelijks iets dat zo veel lawaai maakt als zo'n raket. Er moeten dus nog heel wat dingen samenkomen om dit te laten werken", zegt de student van de TU.

Het is ook nog onduidelijk wanneer de eerste mensen in een raket zullen reizen. Maar we hoeven volgens Hummel geen decennia te wachten. "2025 moet zeker mogelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl