62 miljard van België naar belastingparadijs Dubai

© belga

Belgische bedrijven verkiezen Dubai als belastingparadijs. Met dank aan één (diamant?)bedrijf en een extreem gunstig dubbel belastingverdrag.

Nico Tanghe

62 miljard euro. Ofwel ruim driekwart van alle door Belgische bedrijven aangegeven betalingen naar buitenlandse belastingparadijzen, vloeide in 2016 naar de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai het financiële centrum is. Dat blijkt uit recent gecorrigeerde cijfers van de fiscus.

De nieuwe cijfers werden in de Kamercommissie Financiën bekendgemaakt door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in antwoord op een parlementaire vraag van Ecolo en het extreemlinkse PTB-GO.

Mysterieus diamantbedrijf?

Liefst 90 procent van die 62 miljard is toe te wijzen aan één belastingplichtige vennootschap met zetel in België, blijkt uit navraag van De Standaard bij de fiscus. Omgerekend dus voor een bedrag van liefst 56 miljard euro. Geruchten dat het zou gaan om een overname in de hoofdstad Dubai door een Antwerps diamantbedrijf waarvan de eigenaar geen inwoner is van België, wilde de fiscus gisteren bevestigen noch ontkennen. Wie de betrokken belastingbetaler is, blijft dan ook een raadsel.

‘62 miljard euro is wel een heel hoog bedrag voor één land’, reageert de Leuvense professor Luc de Broe, gespecialiseerd in fiscaliteit, op de nieuwe cijfers. Toch denkt hij dat er een plausibele verklaring voor bestaat. Hoewel de transacties nu nader door de fiscus worden onderzocht, benadrukt De Broe dat het waarschijnlijk niet gaat om zwart geld, wel om vrijwillig aangegeven betalingen die door de winst-en-verliesrekening van de betrokken vennootschappen zijn gegaan.

Winst nergens belast

Het enorme bedrag is volgens hem dan ook vooral het resultaat van een ‘extreem gunstig dubbel belastingbedrag’ dat België met dit exotisch belastingparadijs afsloot. Dat dubbel belastingverdrag komt er volgens De Broe in de praktijk op neer dat de winsten van de betrokken Belgische bedrijven noch in Dubai noch in België worden belast.

‘In de praktijk moeten alleen de banken en de oliemaatschappijen in de VAE een vennootschapsbelasting betalen. De winst van de Belgische vennootschappen (bijvoorbeeld in de diamant, maar ook in de bagger- en de bouwsector, red) wordt in Dubai niet belast. En dat terwijl België in datzelfde verdrag met de VAE heeft beloofd om diezelfde vennootschapswinsten ook in ons land niet te belasten’, legt De Broe uit.

Niet alleen de diamantsector profiteert daar volop van, maar ook de Belgische baggeraars ­(Deme, De Nul) en de bouwbedrijven (Besix) die in Dubai actief zijn. Technisch gezien is dat perfect legaal, maar ethisch is dat moeilijk te verantwoorden, vindt De Broe. ‘Eigenlijk is dat soort bilaterale belastingverdragen niet meer van deze tijd’, zucht de Leuvense professor. ‘In de praktijk komt dit eigenlijk neer op een dubbel NIET-belastingverdrag. Net dat soort dubbelzinnige fiscale afspraken wil de Oeso de wereld uithelpen.’