Direct naar artikelinhoud

'Held van de rijken' Macron schaft belasting op grote vermogens af

Goed nieuws voor Johnny Hallyday, Gérard Depardieu, Charles Aznavour en al die andere fiscale vluchtelingen. Ze kunnen terugkeren uit hun ballingschap in Gstaad, Rusland of Monaco, want president Emmanuel Macron heeft de belasting op grote vermogens afgeschaft. 'Held van de rijken', kopte de linkse krant Libération bij een portret van Macron.

Macron: 'We hebben jongeren nodig die zin hebben om miljardair te worden'
Beeld afp

Volgens de president werkt de Impôt sur la Fortune (ISF) averechts. Frankrijk is een van de weinige landen in Europa die zo'n belasting heeft. Rijke Fransen ontvluchten het land, waardoor de belastingdienst meer inkomsten misloopt dan zij met de ISF ophaalt. Volgens de werkgeversorganisatie Medef zou de Franse fiscus zelfs 20 miljard euro per jaar door de neus worden geboord, terwijl de ISF slechts 5 miljard opbrengt. Zulke rekensommetjes zijn echter moeilijk te maken, omdat niemand weet of de rijkaards vanwege de ISF naar het buitenland zijn vertrokken.

De ISF wordt geheven op vermogens boven de 1,3 miljoen euro. Het tarief loopt op tot 1,5 procent van het vermogen. De afschaffing, die niet geldt voor vermogen dat in onroerend goed is gestoken, kost de Franse staat jaarlijks 4 miljard.

Groot wantrouwen tegen rijkdom

De belasting werd in 1982 ingevoerd door de socialistische president Mitterrand en werd al snel een heilige koe in de Franse politiek. Alleen de toenmalige premier Jacques Chirac probeerde in 1986 de ISF af te schaffen, hetgeen in niet geringe mate bijdroeg aan zijn nederlaag tegen Mitterrand in de presidentsverkiezingen van 1988. Sindsdien heeft geen enkele politicus er zijn vingers aan willen branden, zelfs Nicolas Sarkozy niet.

Voor Emmanuel Macron is de afschaffing van de belasting op grote vermogens meer dan een pragmatische maatregel. Vanuit zijn katholieke traditie koestert Frankrijk van oudsher een groot wantrouwen tegen rijkdom. Macron beoogt een cultuuromslag. Fransen moeten rijkdom zien als een positieve zaak, niet alleen als een maatstaf voor persoonlijk succes, maar ook als een bijdrage aan de nationale welvaart. 'We hebben jongeren nodig die zin hebben om miljardair te worden', zei Macron als minister van Economische Zaken, tot ontsteltenis van links Frankrijk.

Fransen moeten rijkdom niet alleen zien als maatstaf voor persoonlijk succes, maar ook als bijdrage aan nationale welvaart

De ISF heeft een grote symbolische waarde. Met de afschaffing neemt de president echter een groot politiek risico, schrijft politiek columniste Françoise Fressoz in de centrumlinkse krant Le Monde. Door veel Fransen zal de maatregel worden gezien als een 'cadeau aan de rijken'. Bij elke bezuiniging die Macron zal voorstellen, zal gezegd worden: 'Maar de rijken hebben wel 4 miljard euro cadeau gekregen.'

Fressoz betwijfelt of de afschaffing van de ISF zulke heilzame effecten zal hebben als Macron voor ogen staat. Zullen de rijken hun geld in de economie pompen of simpelweg rentenieren, waardoor de sociale ongelijkheid alleen maar zal toenemen? Fressoz: 'Vandaag bezit 10 procent van de Fransen meer dan de helft van het nationale vermogen. En morgen?'

Vandaag bezit 10 procent van de Fransen meer dan de helft van het nationale vermogen. En morgen?
Columnist Fressoz