De NVWA gaat nu ook kippenvlees testen op fipronil
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Barneveld komt op voor zijn kippenboeren

Barneveld, hoofdstad van de pluimveeindustrie, leeft mee met de getroffen kippenboeren. Van alle kanten komt steun voor de 25 bedrijven die getroffen zijn door het fipronil-schandaal en die op het punt staan om om te vallen.

De plaatselijke middenstand heeft met andere partijen de stichting Kippenvel opgericht, die met allerlei acties publiek en politici wil doordringen van de ernst van de situatie. Zo komt er een 'Glazen Ei-actie', vergelijkbaar met de kubus van Serious Request.

Op het plein voor het Jan van Schaffelaartheater komt op 27 en 28 oktober een tent te staan waar mensen geld kunnen komen doneren. Mede-initiatiefnemer Jaap van der Veer: "Ik ben bakker, voor mijn bedrijf heb ik eieren van kippenboeren nodig. Als ik met ze praat, hoor ik hoe hoog de nood is. Vandaar". Zijn oproep tot een inzamelingsactie op Facebook is inmiddels ruim 2000 keer gedeeld.

Gea van Maanen, dochter van een Barneveldse pluimveehouder, is een onlinepetitie gestart. Ze wil dat de regering de gedupeerden van de fipronilcrisis financieel tegemoet komt. Ook 2000 studenten van de mbo-opleiding voor dierverzorging in Barneveld, Aeres, werken aan een actieplan.

Morele opkikker

De gemeenteraad van Barneveld trok gisteravond 150.000 euro uit voor financiële steun aan de getroffen boeren, meldt Omroep Gelderland. Het Poultry Expertise Centre, een meldpunt dat zich richt op de pluimveehouders in de Gelderse Vallei, noemt dit vooral een morele opkikker. Sinds augustus zijn daar 800 telefoontjes over de eiercrisis binnengekomen.

Woordvoerder Jan Workamp: "Per bedrijf loopt de schade in de tonnen. Economisch is 150.000 euro een druppel op een gloeiende plaat, maar het gebaar is hartverwarmend". Volgens hem is het niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf.

25 van de 80 pluimveebedrijven in Barneveld zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geblokkeerd. In hun stallen is het antibloedluismiddel fipronil aangetroffen, waardoor ze hun producten niet mogen verkopen.

Op dieet

Ze hebben de stallen schoongemaakt en de kippen op een dieet gezet (het zogeheten ruien, waardoor de dieren het vet verliezen waarin het omstreden middel zit). Maar dat heeft onvoldoende resultaat.

Het pluimveeteam van LTO Gelderse Vallei luidt daarom de noodklok. Belangenbehartiger Gina van Elten noemt de impact van de eiercrisis ongekend. "Het gaat snel bergafwaarts voor een aantal ondernemers. Als er niet snel een financiële injectie komt zal het te laat zijn voor sommige van hen."

Advertentie via Ster.nl