Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 28 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

HBO smijt met geld: GoT krijgt enorm budget

Vliegende draken, moordzuchtige White Walkers en enorme explosies. Het mag geen verrassing heten dat er aan de afleveringen van Game of Thrones een flink prijskaartje hangt. Het budget waarmee de makers van de serie in seizoen 8 mogen spelen, overtreft echter onze stoutste dromen.

Tegenwoordig kijkt niemand meer op van een bedrag met zes nullen voor een televisie-aflevering. HBO’s Rome kostte 9 miljoen dollar per aflevering, The Get Down van Netflix kostte 11 miljoen en The Crown – ook van Netflix – spant de kroon: deze serie kost 13 miljoen dollar per aflevering.

Ook televisienetwerk HBO is niet van plan om te besparen op hun publiekstrekker Game of Thrones. Per aflevering zal er 15 miljoen dollar ter beschikking worden gesteld. Dat blijkt uit een rapport van Variety. Desondanks wordt er verwacht dat dit budget nog flink overschreden zal worden.

Artikel gaat onder de afbeelding verder.

Drakengeweld waar we nog veel van gaan zien ©Giphy
Drakengeweld waar we nog veel van gaan zien ©Giphy

Sensationele special-effects

Ooit kostte een Game of Thrones-aflevering ‘maar’ 6 miljoen dollar, dus waarom ligt het budget nu zo hoog? Ten eerste bestaat het laatste seizoen uit zes afleveringen van ongeveer 80 minuten, dus wat dat betreft is de stijging in uitgave per aflevering niet zo opmerkelijk. Bovendien zijn de acteurs inmiddels uitgegroeid tot sterren, en dat betekent hogere salarissen. Hoewel de precieze bedragen onbekend zijn, verdienen hoofdrolspelers Kit Harington, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke en Nikolaj Coster-Waldau zeker tussen het half en 2,5 miljoen dollar per aflevering.

Als we iets kunnen opmaken uit de finale van seizoen 7, dan is het wel dat er genoeg actie onderweg is. En het zijn juist deze actiescènes vol met White Walkers en draken die klauwen met geld kosten. Met het nieuwe budget hoeven de makers dit seizoen wellicht niet meer te kiezen tussen de ‘direwolves’ en ‘giants’. De scenes met draken, destructie en oorlog waren al van een ongekende grootsheid en hier lijkt in het aankomende seizoen nog een schepje bovenop gedaan te worden.

All men must die ©Giphy
All men must die ©Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.