Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 28 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Dutch GayServative is potsierlijk

Een Nederlandse vlag met een roze driehoek en een betonschaar; dat is het potsierlijke symbool van de Dutch GayServative, een groep onder leiding van Lennard van Mil, voorzitter van Jong Leefbaar Rotterdam. Op Twitter poseert Lennard als een Don; in een goed gesneden pak staat hij fier geflankeerd door een groep mannen die allemaal de kiezen op elkaar hebben geklemd. Ze stralen een ingehouden woede uit die indruk maakt. Alsof ze er genoeg van hebben. Alsof ze zelf een knokploeg zijn geworden.

Dit weekend was de Gay Pride in Rotterdam en liep Dutch GayServative voor het eerst mee. Er waren opstootjes. Van Mil, met roze overall, hoge zwarte laarzen en zwarte wurghandschoenen aan, sprak de aanwezige GeenStijl-journalist eloquent toe. De bezoekers zonder mediatraining komen een stuk horkeriger over. Er is geduw en getrek. Lennard wordt een nationalist genoemd en met een actiebord op het hoofd gepetst. Tot dusver de tolerante inclusiviteit. Maar goed, er wordt gewapperd met vlaggen, iedereen is erbij en komt de dag levend en zonder arrestatie door.

GayServatives is opgericht omdat Van Mil er klaar mee is dat homo’s vandaag de dag nog steeds in elkaar gemept worden. Volgens hem wordt er niets aan gedaan. De laatste keer dat ik een krant opensloeg, kon ik toch echt lezen dat opgepakte daders van strafbare feiten nog steeds worden gestraft in Nederland, maar voor Van Mil is dat niet genoeg; gaybashers moeten van hem een roze overall aan als ze taakstraffen uitvoeren, zodat ze optimaal bespot kunnen worden door omstanders. Weer komt het woord potsierlijk bij me naar boven. Ik vraag me af welke kleuren hij in gedachten heeft voor plegers van huiselijk geweld? Voor witteboordencriminelen? Voor autodieven? Waar de oproer rondom GayServative vooral om draait, is Van Mils verlangen naar een strenger immigratiemodel. Gaybashers in AZC’s meteen terugsturen en een Australisch model invoeren, stelt hij voor. Ik vraag me af welk Waddeneiland hij wil opofferen als detentiekamp, zoals Australië het doodenge Christmas Island heeft ingericht als wachtkamp zonder uitzicht voor illegale immigranten?

Die betonschaar in de vlag van GayServatives verwijst natuurlijk naar het homostel dat eerder dit jaar Arnhem in elkaar werd geramd door een groepje Marokkaanse jongens. Dat gebeurde met een betonschaar. Een misselijke daad, absoluut. Maar de daders zijn gewoon opgepakt en berecht. Zoals dat hoort. Dat GayServative het nu claimt als een symbool van verzet, alsof er géén gerechtigheid heeft plaatsgevonden, is misplaatst slachtofferschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.