Haagse grabbelton

Au! – Originele indieners PvdA en D66 Referendumwet zitten woensdag wél naast Ronald van Raak (SP) in Vak K

26-09-2017 20:56

PvdA, GroenLinks en D66 hebben zoals u weet inmiddels de handen afgetrokken van hun eigen wetsvoorstel voor het bindend referendum. Het voorstel kwam in 2005 ter tafel, is inmiddels al door de zogenaamde ‘eerste lezing’ en moet derhalve Grondwettelijk nog een tweede keer behandeld worden door de Tweede Kamer. Daar de uitslag van het adviserend referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne deze partijen niet goed uitkwam, lieten ze het wetsvoorstel voor de bindende versie dit jaar vallen, een historisch moment in de parlementaire geschiedenis. Dat was tegen het zere been van SP-Kamerlid Ronald van Raak die woensdagmiddag de wet zélf zal gaan verdedigen.  Waarom hij dat doet beluistert u in deze podcast.

Traditioneel zit de indiener van een wetsvoorstel tijdens het debat in Vak K, waar normaal de leden van de regering zich ophouden. Ook mag het Kamerlid zijn eigen adviseurs meenemen. (Zo raakte eind vorig jaar toenmalig VNL-lijsttrekker Jan Roos opeens in Vak K. verzeild).

Komt ‘ie; wie seconderen woensdag Ronald van Raak? De originele indieners en oud-Kamerleden Niesco Dubbelboer (PvdA) en Boris van der Ham (D66)! Derde indiener Wijnand Duyvendak – inmiddels op de loonlijst bij GroenLinks als mannetjesmaker van Jesse Klaver – ontbreekt. Slag in het gezicht voor de huidige fracties van PvdA, GroenLinks en D66.

Ook pikant: een blik op de sprekerslijst leert dat de PvdA sowieso niet meedoet aan het debat.

Kijktip derhalve, het debat staat om 13.30 uur op de agenda.

Ronald van Raak – De strijd om het referendum gaat nu pas beginnen

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.