Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea dreigt met neerhalen bommenwerpers VS in internationaal luchtruim

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho zegt dat Pyongyang vanaf nu het recht heeft om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen vanwege de dreigende taal van president Trump. Volgens Ri kunnen de langeafstandsbommenwerpers, zoals de B-1 Lancer en de B-52, zelfs worden neergeschoten als ze zich in Zuid-Korea of boven zee bevinden.

Een B-1, vooraan, vorige week boven Zuid-Korea.Beeld AFP

Het is voor het eerst dat Noord-Korea dreigt de Amerikaanse bommenwerpers neer te halen in internationaal luchtruim.

In een reactie waarschuwde het Pentagon dat president Trump een reeks militaire opties zal worden voorgelegd als Noord-Korea niet snel een einde maakt aan de voortdurende 'provocaties' richting de VS. 

Minister Ri uitte zijn opvallende dreigement, de zoveelste escalatie van het conflict tussen de VS en Noord-Korea, in New York. Het komt nadat de VS zaterdag opnieuw B-1's, een van de zwaarste bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht, vlakbij Noord-Korea lieten vliegen.

Volgens Ri heeft Trump Noord-Korea de oorlog verklaard, onder andere met zijn dreigement bij de VN dat Noord-Korea 'geheel vernietigd' zal worden. 'De hele wereld moet weten dat het de VS zijn die als eerste ons de oorlog hebben verklaard', verklaarde de minister. 'We hebben daarom het volste recht om tegenmaatregelen te nemen, inclusief het recht om Amerikaanse strategische bommenwerpers neer te halen, zelfs als deze zich niet in ons luchtruim bevinden.' Het Witte Huis noemde in een verklaring de Noord-Koreaanse bewering dat de VS Pyongyang de oorlog hebben verklaard 'absurd'. 

De VS sturen regelmatig de B-1, gestationeerd op het Amerikaanse eiland Guam, naar Zuid-Korea om Pyongyang te waarschuwen niet te ver te gaan. De B-1's die zaterdag in internationaal luchtruim boven zee ten oosten van Noord-Korea vlogen, werden op pad gestuurd nadat Pyongyang een dag eerder had gedreigd een test te doen met een waterstofbom in de Stille Oceaan. De vlucht van de B-1's was opvallend, omdat ze voor het eerst in 17 jaar zo ver ten noorden van de gedemilitariseerde zone voor de kust van Noord-Korea vlogen. 

Normaal vliegen ze veel zuidelijker. 'Hiermee onderstreepten ze hoe ernstig wij het roekeloze gedrag van Noord-Korea opvatten', aldus het Pentagon over de vlucht. Volgens het ministerie was het machtsvertoon van de bommenwerpers, die werden begeleid door F-15-onderscheppingsjagers, ook bedoeld om Noord-Korea te laten zien welke militaire opties president Trump heeft om 'iedere dreiging' van Pyongyang het hoofd te bieden.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Reisverbod

De VS hebben de B-1's en B-52's de afgelopen jaren ieder keer richting Zuid-Korea gestuurd nadat Noord-Korea een kernproef had gehouden. Pyongyang, dat mogelijk al beschikt over zo'n 60 kernwapens, heeft tot nu toe 6 kernproeven gehouden. De laatste, begin deze maand, was volgens Noord-Korea zelfs een test met een waterstofbom. Deze is vele malen krachtiger dat een atoombom. 

Trump dreigde Noord-Korea zondag opnieuw met militaire actie als de VS zich bedreigd voelen door Pyongyang. Hij reageerde op een toespraak van Ri bij de VN. 'Ze zullen er niet lang meer zijn', twitterde Trump over de dreigende woorden van de minister en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un richting de VS. De president noemde Kim 'kleine raketman'. 

Trump heeft vannacht een nieuw inreisverbod uitgevaardigd. Dit keer treft het omstreden verbod acht landen, waaronder Noord-Korea, Venezuela en 6 Afrikaanse landen. Het nieuwe inreisverbod moet op 18 oktober van kracht worden.

Trump probeerde de afgelopen maanden al diverse keren een inreisverbod uit te vaardigen, maar werd daarbij telkens door rechters teruggefloten. Toen betrof het overwegend moslimlanden. Trump wil hiermee voorkomen dat terroristen zich in de Verenigde Staten zullen vestigen, maar door diverse rechters werd die angst ongegrond verklaard. Over de legaliteit van de maatregel buigt het hooggerechtshof in Washington zich nog.

Dit keer treft het verbod ook Venezuela en Noord-Korea, vanwege de onstabiele politieke situatie daar en het gebrek aan samenwerking met de VS. Volgens een ingewijde reizen er op dit moment overigens nauwelijks Noord-Koreanen naar de VS. Ook Iran, Tsjaad, Libië, Syrië, Jemen en Somalië worden getroffen door het reisverbod.

'Amerika veilig maken heeft voor mij de hoogste prioriteit', schreef Trump na de bekendmaking in een tweet. Hij zei eerder op de dag tegen verslaggevers: 'strenger is beter'. Volgens Amerikaanse functionarissen worden naar verwachting niet alle burgers uit de betreffende landen geweerd. De beperkingen kunnen per land verschillen.

Twitter bericht wordt geladen...

Reisverbod
Beeld reuters