Gentechnologie gebruikt immuunsysteem in strijd tegen kanker

Een revolutionaire behandeling van kanker wordt nu voor het eerst getest op mensen. De behandeling is gebaseerd op de CRISPR-technologie, waarmee wetenschappers heel nauwkeurig wijzigingen kunnen aanbrengen in onze genen.

Kanker

Wetenschappers herprogrammeren de genen van immuuncellen.

© Shutterstock

Wetenschappers willen je immuunsysteem veranderen in een doelgerichte moordmachine die op eigen kracht kankergezwellen uit je lichaam verwijdert. Het geheim achter deze behandeling is de revolutionaire gentechnologie CRISPR.

CRISPR bestaat uit drie moleculaire ‘schaartjes’ die bepaalde genen in een cel kapot kunnen knippen en vervangen door nieuwe genen. Deze ‘schaartjes’ komen van nature voor in bacteriën, die ze gebruiken om de genen van vijandelijke virussen te vernietigen.

Sinds de ontwikkeling van CRISPR, inmiddels tien jaar geleden, is de techniek uitgegroeid tot een van de belangrijkste wetenschappelijke technologieën van dit moment. CRISPR is heel nauwkeurig, goedkoop en eenvoudig te gebruiken. En de techniek is zo populair dat hij alleen dit jaar al wordt gebruikt bij meer dan 3000 wetenschappelijke experimenten over de hele wereld.

Experimenten op mensen zijn begonnen

Op dit moment wordt in China de eerste kankerbehandeling met CRISPR uitgeprobeerd op mensen. Maar de Amerikanen zitten de Chinezen op de hielen. Binnenkort begint namelijk ook een nieuwe Amerikaanse behandeling – wetenschappers wachten met spanning op het resultaat.

Tijdens deze behandeling plaatsen artsen een gen in de immuuncellen van de patiënt, waardoor deze cellen het kankergezwel kunnen opsporen. Tegelijkertijd knippen ze twee genen kapot die normaal gesproken zouden voorkomen dat de cellen het gezwel zouden aanvallen.

Zodra de gemanipuleerde immuuncellen terug in de patiënt worden geplaatst, zijn ze dus klaar om het kankergezwel op te zoeken en te doden. In de loop van volgend jaar worden de eerste resultaten van dit onderzoek verwacht.