De politie pakt een relschopper op in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Werkstraffen tot 220 uur voor relschoppers Coolsingel

De rechtbank heeft werkstraffen uitgedeeld aan negentien relschoppers die in mei na de voetbalwedstrijd Excelsior-Feyenoord in het centrum van Rotterdam vernielingen aanrichtten en de confrontatie zochten met de politie. Zij kregen werkstraffen tot 220 uur.

Enkele minderjarige relschoppers kregen lagere straffen: tussen 60 en 100 uur. Een andere minderjarige dader kreeg een paar dagen jeugddetentie.

Geen goed verhaal

De rechtbank benadrukte in het vonnis de aard van het geweld dat de daders gebruikten. "Ook omdat niemand daar een goed verhaal bij had", lichtte de persrechter toe op NPO Radio 1. "Al is dat ook niet zo makkelijk als je een steen gooit naar een agent."

De rellen braken uit op 7 mei, toen Feyenoord het landskampioenschap een week moest uitstellen na de nederlaag tegen stadgenoot Excelsior. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vuurwerk, blikjes en flessen en gooiden met verkeersborden.

Alcohol en drugs

De politie zette een waterkanon in om honderden relschoppers van de Coolsingel te verdrijven. In veel gevallen waren alcohol en drugs in het spel, bleek tijdens het proces.

Op de dag van de nederlaag werden meer dan honderd mensen aangehouden. Daarna werden op basis van foto's en videobeelden nog eens vijftig verdachten opgespoord. Het gaat om mannen in de leeftijd van 19 tot 37 jaar uit het hele land. De verdachten die vandaag voor de rechter stonden, hebben allemaal hun betrokkenheid toegegeven. De rest moet nog voor de rechter komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl