Gestresste jonge oma’s die het hele land door racen, in de file staan om hun kleinkinderen te gaan verzorgen en na hun oppas-dag gevloerd zijn. Deze nieuwe generatie grootouders staat meestal zelf nog midden in het leven met vaak nog een baan. Wat betekent oma zijn voor hun eigen leven waarbij de aandacht verdeeld moet worden tussen hun kind, kleinkind en eigen ouders?

De oppas-druk is absoluut niet goed voor hun gezondheid. Cardiologe Angela Maas ziet veel overbelastte oma’s op haar spreekuur. Zij houdt een pleidooi voor gezond ouder worden waarvoor rust een belangrijke voorwaarde is. ‘Naarmate je ouder wordt, heb je meer tijd nodig om te herstellen’ betoogt Maas. Alles gaat trager. Tegelijkertijd is het een taboe om tegen je kind te zeggen dat je geen oppasopa en -oma wil worden. En dat je na ruim 40 jaar gewerkt te hebben liever je eigen tijd wil indelen. Er heerst angst om het contact met je kind te verliezen en dat je te boek zal staan als een ontaarde oma, want het zijn met name vrouwen die erg plichtsgetrouw zijn. 

Assertiviteitscursus

In België worden assertiviteitscursussen voor grootouders gegeven om te leren je grenzen te stellen. Voel je niet verplicht uit schuldgevoel of omdat je voor het blok wordt gezet.Therapeute Bieke Geenen: ‘Grootouders moeten néé durven zeggen als hen gevraagd wordt om op de kleinkinderen te passen. Daarom start ik in Geel met een heuse assertiviteitscursus voor oma's en opa's. In de hoop dat ze dan eindelijk opnieuw tijd vinden voor hun eigen hobby's.'

In Nederland werd door Gea Breebaart  van GGD Hollands Noorden ook tot voor kort een oppas-college voor grootouders gegeven met als motto: oppassen is niet altijd leuk. Helaas is die cursus door gebrek aan geld gestopt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.