NOS NieuwsAangepast

De dreigende taal van Trump en Kim Jong-un wordt steeds persoonlijker

De uitspraken van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump worden niet alleen steeds dreigender, ze worden ook steeds persoonlijker.

In de afgelopen week noemde Trump zijn Noord-Koreaanse collega "een kleine raketman". Die uitspraak noemde Kim "geestelijk gestoord gedrag".

Nieuwjaarstoespraak

De beledigingen over en weer beginnen al een stuk eerder, namelijk nog voordat Trump officieel als president is beëdigd. Het gaat er aanvankelijk wat gemoedelijker aan toe. Kim Jong-un kondigt op 1 januari in zijn nieuwjaarstoespraak de lancering van een intercontinentale raket aan die de VS kan raken.

"Maar dat gaat niet gebeuren!", reageert Trump een aantal dagen later via Twitter.

Noord-Korea doet in de maanden erna verschillende raketproeven. "De test van Noord-Korea met de ballistische raket is naast een oefening, ook een test om te kijken hoe de Amerikaanse president Trump reageert", zegt correspondent Marieke de Vries over een proef in februari.

Reageren doet Trump pas weer eind juni. "Het tijdperk van strategisch geduld met het Noord-Koreaanse regime is mislukt. Eerlijk gezegd is dat geduld op", zegt Trump.

De uitspraken worden wat dreigender op 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag. Die dag zeggen de Noord-Koreanen dat ze voor het eerst een langeafstandsraket hebben afgevuurd die in theorie de Amerikaanse staat Alaska kan halen.

De president twittert over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: "Heeft deze vent niks beters te doen?" Amerikaanse politici roepen Trump op om een steviger antwoord te formuleren op de Noord-Koreaanse rakettest. Ze willen een heldere strategie in plaats van 'vage tweets'.

Vuur en furie

Een aantal dagen later, bij een persconferentie in Polen, lijkt president Trump een beetje druk van de ketel te halen: "Ik denk dat we moeten kijken wat er de komende weken en maanden gaat gebeuren met Noord-Korea. Ze gedragen zich heel, heel gevaarlijk en daar zal iets aan gedaan moeten worden."

Een maand later, het is dan augustus, is de reactie een stuk feller. Er is dan een nieuwe escalatie. Noord-Korea zegt een kernkop te hebben ontwikkeld die op zijn langeafstandsraketten past. Trump reageert heftig: "Als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, zal het te maken krijgen met vuur en furie zoals de wereld niet eerder heeft gezien."

De dreigende taal uit Washington is voor Noord-Korea geen reden om zijn toon te matigen. Pyongyang waarschuwt voor een "totale oorlog", mochten de Verenigde Staten besluiten tot een preventieve aanval op het land. Het land zegt ook dat het "zorgvuldig overweegt" een aanval uit te voeren op Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan met een belangrijke militaire basis voor de VS.

Zowel bij Trump als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben we gezien dat ze de woorden die ze tot nu toe uiten niet omzetten in daden, lichtte correspondent Marieke De Vries toe. Noord-Korea laat weten dat het "zorgvuldig overweegt" een aanval uit te voeren op Guam. "Daarmee wijken ze af van losse flodders, oorlogsretoriek, en lijken ze aan te geven dat ze eigenlijk een plan van aanval aan het ontwikkelen zijn."

Machtsevenwicht

Midden augustus volgen de reacties elkaar snel op. Trump reageert op Noord-Korea's "totale oorlog"-uitspraak: "Noord-Korea moet "heel, heel nerveus" zijn als het van plan is om iets tegen de VS te ondernemen." Hij waarschuwt Noord-Korea opnieuw via een tweet: "Locked and loaded. We staan paraat, mocht Noord-Korea domme beslissingen nemen. Hopelijk bewandelt Kim Jong-un een ander pad."

'Hij komt er niet mee weg'

Een ander pad neemt de Noord-Koreaans leider niet. Integendeel: eind augustus en midden september worden er opnieuw raketten gelanceerd. Die vliegen over Japan en storten in de Stille Oceaan. Bij de laatste rakettest zegt Kim dat zijn land er bijna in is geslaagd een machtsevenwicht met de VS te bereiken. "Dan durven de Amerikaanse heersers niet meer te praten over militaire oplossingen."

Begin september houdt Noord-Korea een zesde kernproef. De bom kan volgens de officiële lezing op een intercontinentale ballistische raket worden bevestigd. Trump reageert koeltjes via Twitter: "Noord-Korea heeft een grote nucleaire test uitgevoerd. Hun woorden en acties blijven erg dreigend en gevaarlijk voor de VS."

Kleine raketman

Eind september spreekt Trump bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Als Noord-Korea geen eind maakt aan zijn nucleaire programma, moet het land "vernietigd" worden, reageert Trump. "De raketman is bezig met een zelfmoordmissie", zegt hij over Kim Jong-un.

"Trump zal een hoge prijs betalen", staat daarna in een verklaring van de Noord-Koreaanse leider. "Ik zou Trump willen aanraden op zijn woorden te passen en er rekening mee te houden over wie hij spreekt als hij een toespraak houdt voor het oog van de wereld", aldus Kim. De Noord-Koreaanse leider spreekt van geestelijk gestoord gedrag en afpersing.

"Dit hebben we nog niet eerder gezien. Het is de eerste keer dat een Noord-Koreaanse leider zich persoonlijk tot de buitenwereld richt", zegt Marieke De Vries. Normaal gesproken reageert het staatspersbureau uit naam van het regime.

Kim is gekwetst

Volgens de correspondent gaat Kim nu een stuk verder dan de normale retoriek die klinkt vanuit Pyongyang. "Kim Jong-un houdt bijna nooit toespraken en dit soort teksten worden nooit opgetekend uit de mond van de leider. Zelfs zijn vader en opa deden dit niet. Het feit dat Kim zich nu persoonlijk tot de buitenwereld richt, geeft aan dat hij zich persoonlijk gekwetst voelt door de toespraak van Trump bij de VN."

"Dat is niet langer defensief, hij zoekt nu echt de aanval op", vervolgt De Vries.

Ook de Noord-Koreaanse minister Ri van Buitenlandse Zaken spreekt tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Hij noemt Trump in zijn speech een geestelijk gestoorde man vol grootheidswaan, die met zijn handen "aan de nucleaire knop zit".

Ri dreigt dat Noord-Korea een "meedogenloze preventieve actie" zal uitvoeren als er enig teken is dat de VS "en zijn vazallen" overgaan tot een militaire aanval of een operatie om de leiding van Noord-Korea te vervangen.

'Trump is bezig met een zelfmoordmissie'

Gisteren reageert Trump via Twitter op de uitspraken van de Noord-Koreaanse minister: "Ik hoorde net de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea spreken bij de VN. Als dit de opvattingen van de kleine raketman zijn, dan maken ze het niet lang meer!"

En nu lijkt het wachten op nieuwe oorlogstaal van beide heren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl