Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brexit geldt niet voor hoogopgeleiden

  •  
25-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
3190326951_970945577a_b
Groot-Brittannië worstelt met de uitkomst van het Brexit-referendum. De Britse premier, Theresa May, zei eerder al te vrezen voor een ‘volledige constitutionele crisis’ zodra Groot-Brittannië zich uit de EU trekt. De meerderheid van de Schotten stemde bijvoorbeeld voor een Bremain, maar dreigt nu toch in een Brexit gerommeld te worden door Engeland.
Maar bij die constitutionele crisis blijft het niet. Ook financieel kan Groot-Brittannië een flinke klap krijgen. Zo stelde consultancybureau Oliver Wyman in een rapport dat het Verenigd Koninkrijk bij een harde Brexit zeker 10 miljard pond aan belastinginkomsten zal missen en zo’n 75.000(!) banen op het spel staan. Afhankelijk van het Brexit-scenario waar May voor kiest is de financiële uitkomst slecht tot rampzalig. De impact van een harde Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk alle rechten op vrij verkeer van personen en goederen verliest, zou de financiële sector in totaal zelfs 40 miljard pond kunnen kosten, aldus Oliver Wyman.
Om toch aantrekkelijk te blijven voor internationale bedrijven, probeert Groot-Brittannië nu van alles en nog wat uit de kast te trekken. Zo overwegen de Britten de vennootschapsbelasting te halveren, om aantrekkelijk te blijven als vestigingslocatie voor internationale bedrijven. De voormalige minister van Financiën, George Osborne, noemde een verlaging van 20% tot ‘minstens 15%’. May zou zelfs willen zakken tot 10%. Volgens het Financieele Dagblad zou een verlaging van de vennootschapsbelasting gevaarlijk zijn omdat andere landen zouden kunnen volgen en het hek dan van de dam is:
"Als de Britten hun tarief voor vennootschapsbelasting drastisch gaan verlagen, kunnen andere landen wel eens volgen zodat er een race naar de bodem ontstaat. Dat zet druk op overheidsbudgetten, zodat uiteindelijk niemand wint."
De huidige minister van Financiën, Philip Hammond, voegt daar nu aan toe dat nieuwe, hoogopgeleide, immigranten nog steeds welkom zijn in Groot-Brittannië. Volgens Hammond werd de Britse kiezer bij zijn Brexit-stem geleid door angst voor immigranten die hun banen inpikken, maar dat ging niet over hoogopgeleiden en goed betaalde banen. Hammond probeert de financiële sector hiermee gerust te stellen:
"Ik ben op zoek geweest naar een manier om financiële bedrijven gerust te stellen, door ze te verzekeren dat we hun behoeftes centraal stellen in onze onderhandelingen met de Europese Unie […] Wij begrijpen hun behoefte aan toegang tot de markt. We begrijpen ook dat het voor hen belangrijk is om toegang te hebben tot de juiste vakmensen. Ik heb het in een officiële verklaring eerder al gezegd, en ik zeg het vandaag weer; ik geloof niet dat de bezorgdheid die het Britse volk heeft geuit over immigratie uit de Europese Unie betrekking heeft op hoogopgeleiden en mensen met een hoog salaris […] Het probleem is dat mensen bezorgd zijn dat anderen (lees: migranten) hun simpele banen inpikken. Ik zie het niet gebeuren dat we onze bevoegdheden zullen gebruiken om te voorkomen dat bedrijven hoogopgeleide migranten, in goed betaalde banen, naar het Verenigd Koninkrijk laten overkomen.” "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.