Direct naar artikelinhoud

Foto's van Amnesty brengen Suu Kyi in lastig parket

In Myanmar staan nog steeds dorpen in brand die werden bewoond door Rohingya-moslims, zo blijkt volgens Amnesty International uit satellietbeelden die vrijdag in het gebied zijn gemaakt. Dat zou in strijd zijn met de verklaring van Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, die deze week heeft gezegd dat de militaire acties voorbij zijn.

Rohingya-vluchtelingen wachten op voedsel dat in Bangladesh wordt uitgedeeld door vrijwilligers.Beeld ap

De mensenrechtenorganisatie zegt dat deze branden zijn gesticht door zowel soldaten als gewapende milities. 'Dit vernietigende bewijs vanaf de grond en de ruimte kaatst als een bal terug in het gezicht van Suu Kyi', zegt woordvoerder Tirana Hasan van Amnesty. 'De huizen van Rohingya blijven branden. De bewoners moeten blijkbaar niet alleen worden verjaagd, er moet ook voor worden gezorgd dat ze geen huis meer hebben om naar terug te keren.'

Na aanhoudend geweld zijn de afgelopen weken 430.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Hier schuilen zij in overvolle vluchtelingenkampen, of net daarbuiten, omdat er geen plek meer is. Er is nauwelijks hulp, en zelfs doorgewinterde hulpverleners noemen de situatie 'angstaanjagend'. 'De omvang ervan, de schaal is onvoorstelbaar', zei Pavlo Kolovos van Artsen zonder Grenzen tegen Volkskrantcorrespondent Michel Maas. 'Een half miljoen mensen, samengebald langs vier kilometer weg.'

Scepsis

Suu Kyi verklaarde deze week dat het land weer veilig is en dat de honderdduizenden Rohingya welkom waren om terug te keren. Hun veiligheid zou zijn gegarandeerd. Haar toespraak werd met de nodige scepsis ontvangen: nergens in haar toespraak erkende Suu Kyi dat haar leger, of haar regering iets verkeerds heeft gedaan.

Het geweld tegen de Rohingya escaleerde eind augustus na een gecoördineerde aanval van Rohingya-rebellen tegen tientallen politieposten. Als vergelding lanceerde het leger een tegenoffensief. Het is onmogelijk om de verhalen van de vluchtelingen te controleren, maar zij vertellen hoe het leger en gewapende milities dorpen in brand staken, vrouwen verkrachtten en burgers lukraak beschoten of doodhakten met kapmessen. De VN noemden de situatie 'een schoolvoorbeeld van etnisch zuiveren'.

Krakkemikkige onderkomens van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh.Beeld ap

Lees hier over de angstaanjagende omstandigheden waarin de verdreven Rohingya hebben geleefd

Verdreven Rohingya over hun erbarmelijke vlucht: 'Zwakke mensen moesten we achterlaten'
Bangladesh vangt meer dan 400 duizend verdreven Rohingya uit Myanmar op. Die zijn wanhopig. 'Ik denk niet dat we ooit nog kunnen terugkeren.'

Aung San Suu Kyi trekt boetekleed niet aan in toespraak over Rohingya
Aung San Suu Kyi heeft er de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor laten schieten: een toespraak voor de internationale diplomatieke gemeenschap. De toespraak is al dagen voer voor speculatie. Dat hij live wordt uitgezonden op televisie heeft de verwachtingen nog verder omhoog gejaagd. Maar wat zij zegt valt tegen.

In een overvol Rohingya-vluchtelingenkamp: 'Angstaanjagend, dat is het woord'
Zelfs hulpverleners met veel ervaring zijn verbijsterd door de chaos in Bangladesh rond de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. 'Het is angstaanjagend: de omvang, de schaal ervan, samengebald langs vier kilometer weg.' (+)