Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse Noa zet mannen die haar naroepen op de foto

De Amsterdamse Noa Jansma (20) was het naroepen en -fluiten op straat zat en begon als reactie het Instagramaccount Dearcatcallers. 'Ik zie het niet als een compliment als iemand op straat naar me roept dat 'ie me wil neuken.'

Een handkus van een toevallige passant vanuit de autoBeeld Instagram Dearcatcallers

Op het Instagramaccount van Dearcatcallers prijken talloze selfies van Jansma met als terugkerend element mannen in alle soorten en maten op de achtergrond. Als gemene deler: de heren hebben naar Jansma gefloten, gesist en geroepen.

"Ik wist nooit zo goed hoe ik op zogenoemde catcallers moest reageren. Als ik er tegen inging, kreeg ik ruzie. Maar als ik ze negeerde, voelde het alsof die mannen alles naar mij konden roepen zonder consequenties," zegt de Amsterdamse. "Het mag duidelijk zijn dat ik het niet als een compliment zie als iemand op straat naar me roept dat 'ie me wil neuken."

Selfies
Toen ze erachter kwam dat veel van haar mannelijke vrienden niet op de hoogte zijn van de regelmaat waarmee meisjes op straat worden lastiggevallen, kwam ze op het idee de naroepende mannen in beeld te brengen. Letterlijk. Want sinds kort maakt Jansma - die aan de Design Academy in Eindhoven studeert - selfies met haar 'fans'.

Tekst loopt door onder foto.

#dearcatcallers The classic

119 Likes, 2 Comments - @dearcatcallers on Instagram: "#dearcatcallers The classic"

"Ik heb lang met het idee rondgelopen. Ik durfde de eerste stap niet te zetten. Maar toen ik een man die naar me siste vroeg samen met mij op de foto te gaan, reageerde hij heel enthousiast. De duimen gingen omhoog."

Vele mannen volgden. Op Dearcatcallers kijkt Jansma consequent stoïcijns de lens in, de heren lachen vaak al hun tanden bloot. Ze is vaak in Barcelona, waardoor een groot deel van de foto's op haar Instagramaccount in de Spaanse stad is gemaakt. Maar ze toont nu ook Amsterdamse catcallers. "Ik heb het idee dat in Spanje iets meer werd geroepen, maar in Nederland zijn de teksten veel groffer."

Normale zaak
Ze verbaast zich nog steeds over het feit dat geen enkele man tot nu toe heeft geweigerd een foto te maken. "Het laat zien dat deze mannen oprecht niet doorhebben dat ze fout zitten. Ze vinden het de normaalste zaak van de wereld."

Haar project beslaat één maand, over anderhalve week stopt ze met posten van foto's. "Ik kan tot in de oneindigheid doorgaan, maar dat wil ik niet. Met deze foto's breng ik het probleem volgens mij precies in beeld."

Het is overigens niet zo dat Jansma sinds haar initiatief blij is met de aandacht op straat. "Ik heb die selfies nodig, maar het maakt de ervaring er niet leuker op."

Lees ook: Straatintimidatie in Amsterdam: 'Iedere vrouw wordt weleens nageroepen' en Amsterdam zet 190 euro boete op straatintimidatie

Dearcatcallers laat zien dat deze mannen oprecht niet doorhebben dat ze fout zitten
Noa Jansma (20)

#dearcatcallers "baby! Baby! *whisting*"

101 Likes, 6 Comments - @dearcatcallers on Instagram: "#dearcatcallers "baby! Baby! *whisting*""

#dearcatcallers ... after following me for straight 10 minutes "sexy girl Where you goin'?? Can I come with you ?" ...

46 Likes, 2 Comments - @dearcatcallers on Instagram: "#dearcatcallers ... after following me for straight 10 minutes "sexy girl Where you goin'?? Can I..."