Direct naar artikelinhoud

Trump kruipt uit het dal: vier van de tien Amerikanen vinden dat hij zijn werk goed doet

De Amerikanen krijgen iets meer waardering voor Donald Trump. De president kruipt langzaam uit het diepe dal waarin hij sinds zijn aantreden was terechtgekomen. Ondanks maanden van slechte publiciteit, mislukte plannen en chaos in het Witte Huis, vindt nu zo'n 40 procent van de Amerikanen dat hij zijn werk goed doet. Zij lijken met name waardering te hebben voor Trumps optreden tijdens de orkanen Harvey en Irma en de gunstige economische cijfers.

President Trump en First Lady Melania bij de herdenking van 9/11.Beeld AFP

Een aantal peilingen deze week bevestigt de trend die zich al een tijd leek af te tekenen na de rampmaanden juli en augustus: dat de waardering voor Trumps functioneren niet meer naar beneden duikelt en zelfs iets lijkt toe te nemen.

'Trumps waarderingscijfer blijft stabiel', aldus directeur Patrick Murray van peilinginstituut Monmouth. Hoewel Trumps 'favorability'-cijfer nog altijd historisch laag is vergeleken met andere presidenten, is de lichte opwaartse trend een opsteker voor de belaagde president. Trump duikelde al kort na zijn aantreden in de peilingen, vooral vanwege zijn optreden, omstreden uitspraken, de commotie rond het Rusland-onderzoek en het ontslag van FBI-directeur James Comey.

Hij belandde op het dieptepunt van rond de 35 procent als het ging om zijn waardering. Geen enkele president zonk ooit zo diep. Het waarderingscijfer is belangrijk voor Amerikaanse presidenten omdat het duidelijk maakt hoe de bevolking over de president denkt. Trump komt nu op iets meer dan 41 procent in de Real Clear Politics-peiling, een gemiddelde van vrijwel alle belangrijke peilingen. In een peiling van NBC News van deze week vindt zelfs 43 procent dat de Republikein, die sinds zijn aantreden vaak werd gebrandmerkt als een mislukte president, zijn werk goed doet.

Het presidentiële echtpaar deelt in Houston eten uit aan slachtoffers van de orkaan Harvey. Trump profiteert van de wijze waarop hij reageerde toen diverse staten werden getroffen door twee orkanen.Beeld AFP

Leiderschap

Uit de diverse peilingen blijkt dat de wijze waarop Trump optrad tijdens de orkanen Harvey en Irma, in het bijzonder het leiderschap dat hij toen toonde en het mededogen met de getroffen bevolking, hem goed hebben gedaan. Twee op de drie Amerikanen zeggen tevreden te zijn over zijn aanpak. Trump heeft op dit punt goed geleerd van president George W. Bush die blunderde toen orkaan Katrina veel schade aanrichtte in New Orleans.  

En hoewel de Amerikanen geen trek hebben in een grootschalig militair conflict met Noord-Korea, hebben ze ook waardering voor de in hun ogen 'krachtige leiderschapskwaliteiten' die Trump tentoonspreidt in de confrontatie met Kim Jong-un. Een kleine meerderheid (49 procent) zou een preventieve aanval van Trump op Pyongyang zelfs steunen om Kims nucleaire programma te stoppen, zo blijkt uit een peiling eerder deze maand van IBD/TIPP.

De komende weken moeten duidelijk maken of deze gunstige trend in de peilingen zich doorzet en meer en meer Amerikanen langzaam een veel positiever beeld van Trump als president krijgen. Of dat Trump zich opnieuw in de voet schiet en hij weer naar beneden duikelt in de kiezersgunst. Het vooruitzicht op verbetering van zijn waarderingscijfer lijkt echter gunstig. Zo blijkt uit de Monmouth-peiling dat de kiezers Trump niet in de steek laten nu hij aanstuurt op samenwerking met de Democraten om zijn ambitieuze plannen door het Congres te loodsen.

Trump met militairen op de luchtmachtbasis Andrews in Maryland. Een kleine meerderheid van de Amerikanen, 49 procent, zou Trump steunen als hij besluit tot een preventieve aanval op Noord-Korea.Beeld AFP

Diepe gat

Met name op het punt van immigratie en de aanpak van illegalen, lijkt hij af te stevenen op compromissen. Aanvankelijk leek het erop dat Trumps rechtse achterban dit niet zou pikken. Met name nieuwssite Breitbart, van Trumps oud-adviseur Steve Bannon, schreeuwde vorige week moord en brand toen de president erop aanstuurde om 800 duizend kinderen van illegalen niet het land uit te zetten. Trump ontving toen de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer om een deal hierover te bespreken, in ruil voor strengere grensmaatregelen.

'De meeste aanhangers van de president verwerpen de kritiek dat hij zijn belangrijkste principes overboord zet', aldus Murray. 'Zij accepteren Trumps uitleg dat hij zich wel moet richten tot de Democraten als het Republikeinse leiderschap blijft falen.' Omdat samenwerking tussen beide partijen een grote wens is van een meerderheid van de Amerikanen, bieden compromissen met de Democraten Trump nu de kans om langzaam richting de 50 procent te kruipen als het gaat om zijn 'favorability'.

Hij zou dan in de buurt komen van de waardering die veel zijn voorgangers kregen van de kiezers. Twee op de drie Amerikanen zeggen dat ze tevreden zouden zijn als de president zijn harde standpunten op het gebied van immigratie zou matigen. Trump lijkt ook de gunstige economische cijfers, van banengroei tot economische groei, aan zijn kant te hebben om zijn waarderingscijfer omhoog te krikken.

Maar de peilers waarschuwen dat hij nog een lange weg heeft te gaan. 'Hij werd gekozen  terwijl 60 procent van de kiezers een negatief beeld van hem had', aldus de Republikeinse opiniepeiler David Winston tegen The Hill. 'Niemand is ooit gekozen tot president met zo'n negatief cijfer. Het zal een tijd kosten om uit diepe gat te kruipen.'

President Trump ontvangt Democratische en Republikeinse leiders in het Congres in het Witte Huis om te kijken hoe zijn voorstellen door het Congres geloodst kunnen worden. Trumps achterban keurt een samenwerking met de Democraten niet af, zo blijkt uit de peilingen.Beeld Getty