Orbán en Merkel op een NAVO-bijeenkomst in Brussel.
NOS Nieuws

Orbán bidt voor Merkel, ondanks onenigheid over vluchtelingen

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán hoopt dat Angela Merkel zondag wordt herkozen als bondskanselier van Duitsland. Volgens de rechts-nationalistische politicus is dat in het belang van Hongarije. De steunbetuiging is opmerkelijk: de twee lagen de laatste tijd geregeld in de clinch over de vluchtelingenproblematiek.

Tegen de Hongaarse staatstelevisie zei Orbán dat hij een stil gebed doet voor verlenging van het mandaat van de huidige bondskanselier. Hij vindt dat, gezien de beschikbare mogelijkheden, een herverkiezing van Merkel (CDU) het beste is voor Hongarije.

Orbán en Merkel zijn het vooral niet eens over het besluit om 120.000 vluchtelingen over de EU te verdelen. Hongarije is daar fel op tegen en Orbán daagt de EU uit door bijvoorbeeld een rekening te sturen voor het hek dat hij aan de grens heeft neergezet. Merkel noemt deze houding onacceptabel, maar wil Hongarije geen sancties opleggen.

Schulz

SPD 'er Martin Schulz, Merkels naaste belager in de Duitse verkiezingsstrijd, heeft wel gedreigd met het stopzetten van financiering vanuit de EU als Hongarije weigert de vluchtelingenquota te accepteren.

Orbán zei op zijn beurt dat Europees geld ook Hongaars geld is. "Wij betalen onze bijdrage aan de EU en hebben onze grenzen opengesteld voor bedrijven die hier anders de kans niet hadden gekregen. Het is het geld van de Hongaren, ongeacht of het uit Brussel of Boedapest komt."

Het lijkt er overigens sterk op dat Orbán zondag zijn zin krijgt: in de peilingen staat de CDU ver voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl