NOS Nieuws

Grote steden vragen onderhandelaars om ruimte voor eigen beleid

Vertegenwoordigers van de vier grote steden hebben vanmorgen "een goed gesprek" gehad met de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Volgens de vier is er goed naar hun wens geluisterd om de steden op meer beleidsterreinen ruimte te geven. Ze hopen dat de formerende partijen in het regeerakkoord niet alles dicht zullen timmeren.

De onderhandelende partijen beseffen volgens de Utrechtse burgemeester van Zanen dat "op lokaal niveau een heleboel dingen kunnen worden uitgevoerd".

Volgens de Haagse burgemeester Krikke zien de onderhandelaars ook dat "sterke steden voor een sterk land zorgen". Het besef dat de nationale economie in de vier grote steden en de andere stedelijke agglomeraties wordt 'verdiend', ligt volgens Krikke "ook hier op tafel".

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken met de G4 onder meer over huisvesting, bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid.

'Timing juist goed'

Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is er niet om geld gevraagd, maar hebben de vier steden aangedrongen op ruimte om straks mee te praten over het beleid. "Die urgentie is goed overgekomen" zegt Aboutaleb.

Op de vraag of de vier steden niet wat laat met de onderhandelaars praten, zei Aboutaleb dat de timing juist "precies goed" was.

"We wilden zelf ook laat komen, het proces is nu in een fase dat het echt kans van slagen heeft met deze vier. We hebben het idee dat het er juist nu toe doet", zei Aboutaleb.

Van Zanen, die namens de VNG vorige week ook met de onderhandelaars om de tafel zat, heeft de indruk dat de vier formerende partijen nu weer "ietsje verder zijn" dan vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl