NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 22/9: positief nieuws over zorg en formatie gaat weer verder

Goedemorgen! Bewoners van verpleeghuizen zijn opvallend positief over de manier waarop ze worden verzorgd. Zes op de tien ondervraagden zegt zich 'gelukkig' te voelen, maar één op de tien voelt zich ongelukkig.

Vandaag schijnt in het oosten geregeld zon, in het westen is er meer bewolking en een enkele bui. Het wordt 17 tot 20 graden.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Let vanavond op: de snelweg A15 bij Tiel gaat in de richting van Rotterdam om 21.00 uur dicht. Tot maandagochtend 05.00 uur wordt daar aan de weg gewerkt.

Wat brengt vandaag?

- De Britse premier May houdt vandaag in de Italiaanse stad Florence een belangrijke speech. Ze spreekt over de plaats en rol van Groot-Brittannië na de brexit. Omdat de onderhandelingen tot nu toe niets opleveren, wordt er door velen naar uitgekeken hoe May denkt daar verandering in te brengen. Gisteren lekte al uit dat ze bereid zou zijn om 20 miljard aan de EU te betalen om uit de unie te stappen. In ruil daarvoor moeten de Britten tijdens een overgangsperiode toegang blijven houden tot de interne Europese markt.

- De rechtszaak tegen Willem Holleeder gaat weer verder. Hij zou de opdracht hebben gegeven tot vijf liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

- En de formatie gaat ook vandaag weer door. De laatste dagen sijpelt er steeds meer nieuws naar buiten, zoals over een kilometerheffing voor vrachtwagens. Of er vandaag weer wat bekend wordt is afwachten, zeker is wel dat er na 20.00 uur weer een formatievlog is.

Wat heb je gemist?

Meeste bewoners verpleeghuizen tevreden over zorg

Na alle minder positieve verhalen over de zorg is er nu een ander geluid: 80% van de cliënten in verpleeghuizen is tevreden. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Zes van de tien ondervraagden geeft aan gelukkig te zijn, terwijl maar één op de tien zich ongelukkig voelt. Dat zijn opvallend positieve cijfers als je de berichtgeving van de laatste tijd ziet: vorige week meldden we dat een kwart van de ondervraagde verpleeghuisbewoners niet of nauwelijks buiten komt.

Ander nieuws uit de nacht

- Heldere vuurbol boven Nederland: meer dan honderd meldingen kwamen binnen van deze unieke 'vallende ster'.

- Kim Jong-un dreigt met 'zwaarste maatregel ooit' tegen 'gestoorde Trump': hij reageert op de toespraak van Trump die na dreiging bereid zou zijn om Noord-Korea "totaal te vernietigen".

- Nederlander (24) omgekomen door lawine tijdens wandeling: de man was aan het wandelen in het Duitse Schönau am Königssee.

- Rijexaminatoren slaan alarm: niveau kandidaten is te laag: minder dan de helft van de kandidaten haalt het rijexamen in een keer.

En dan nog dit

Duitsland maakt zich op voor de verkiezingen van zondag. In aanloop naar die verkiezingen bespreekt correspondent Jeroen Wollaars onderwerpen over Duitsland die wij nog niet goed wisten. Bijvoorbeeld dat Duitsland hopeloos achter loopt als het gaat om internetsnelheid en glasvezelverbindingen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl