Direct naar artikelinhoud

Trumps klare taal is ontwerp voor wereld waarin iedereen zijn eigen gang gaat

Trumps rede voor de VN zal ondemocratische landen als muziek in de oren hebben geklonken.

Commentaar
Beeld epa

Een 'diep filosofisch' betoog. Zo kondigde een medewerker van het Witte Huis de toespraak van president Trump voor de Verenigde Naties aan. Maar achteraf krabde zijn internationale gehoor zich achter de oren. Wat was nu precies de boodschap die Trump voor de wereld had?

Het was een verwarrend mengsel van 'samenwerking' en 'soevereiniteit' op smaak gebracht met gepeperde uitspraken over 'Rocket Man' en de 'totale vernietiging' van Noord-Korea.

Trumps aanhangers waren opgetogen over de 'klare taal' die eindelijk eens van het spreekgestoelte klonk, terwijl zijn critici opgelucht constateerden dat Trump lovend sprak over het naoorlogse Marshall Plan voor de wederopbouw van Europa en mijmerde over de rol die de VN zouden kunnen spelen bij het tot stand brengen van de wereldvrede.

Maar onder die diplomatieke laag, vermoedelijk het resultaat van de waarschuwingen van minister van Buitenlandse Zaken Tillerson en zijn Defensiecollega James Mattis, ging een onversneden 'America First'-boodschap schuil die nog duidelijk het stempel droeg van zijn populistische voormalige adviseur Steve Bannon.

Het kwam neer op een internationaal populisme: als ieder land maar zijn eigen belangen op de eerste plaats zou stellen, zoals de VS onder Trump, zou de wereld alleen maar sterker worden. Het sleutelwoord dat Trump steeds herhaalde was soevereiniteit, dat hij vertaalde als een verbod andere landen jouw waarden op te leggen.

Dat zal ondemocratische landen als muziek in de oren hebben geklonken, ook al viel zijn pleidooi weer moeilijk te rijmen met zijn dreigementen Venezuela aan te pakken wegens het onderdrukken van de bevolking.

Onrustbarend was ook Trumps suggestie dat de VS mogelijk het atoomakkoord met Iran in de prullenmand zullen gooien, met het gevaar dat er uiteindelijk alleen een militaire oplossing overblijft.

Al bij al lijkt Trumps internationale nationalisme een recept voor de ontmanteling van de internationale rechtsorde, een ontwerp voor een wereld waarin iedereen zijn gang gaat.

Trump's sleutelwoord is soevereiniteit