Asli en Mohammed
Aangepast

'Jij bent echt een moderne moslim'. En andere dingen die moslims vaak horen

Door je huidskleur een afwijzing voor een baan krijgen? Of geen woning vanwege je Arabisch klinkende achternaam? Nederlandse moslims krijgen er regelmatig mee te maken. Dat bleek vandaag weer uit onderzoek.

Maar ook in het dagelijks leven hebben moslims te maken met vragen en opmerkingen van niet-moslims over hun achtergrond en religie. En die vragen zijn niet altijd even zachtzinnig. Wij verzamelden een aantal veelgehoorde 'alledaagse' opmerkingen.

"Mag je ook geen slokje alcohol om te proeven?"

Ook niet één slokje? Dat is wat moslims vaak horen wanneer ze op stap zijn met een groep. Ook Mohammed (24) klinkt dit bekend in de oren. "Mensen vragen regelmatig of ik ook niet één slokje mag, en waarom dan niet. Dan leg ik uit dat ik helemaal niet drink, omdat ik gelovig ben. Dat vinden ze dan knap." Mohammed mist alcohol niet, want hij heeft het nog nooit gedronken. "Voor mij staat het hebben van een gezellige avond niet gelijk aan het drinken van alcohol."

Ook als moslims wel een glas alcohol drinken, roept dat vragen op. De 23-jarige Asli, zelf ook moslim, maakt dat regelmatig mee bij vrienden die én moslim zijn én drinken. "Mensen zijn verrast als moslims drinken, aangezien alcohol verboden is. Maar of je wel of niet drinkt, dat blijft uiteindelijk een eigen keuze."

"Wat spreek je goed Nederlands!"

Je bent moslim, maar hebt geen accent? Sommige Nederlanders vinden het maar raar. De 22-jarige Mariam krijgt vaak te horen dat ze zo goed ABN praat. "Het vervelende vind ik dat mensen ook echt verbaasd reageren. Ze verwachten vaak niet dat ik Nederlands kan, ook al studeer ik gewoon aan de Universiteit van Amsterdam."

Asli Kosker

"Jij bent echt een moderne moslim"

"Dit hoor ik vaak", vertelt Asli. "Ik draag geen hoofddoek, dus mensen vinden mij al snel een moderne moslim. Veel Nederlanders zien een hoofddoek namelijk als hét symbool van de islam. Dat is natuurlijk niet waar. Veel mensen noemen mij ook modern omdat ik hou van uitgaan en een journalistieke opleiding doe. Maar hoe kan je dat nou beoordelen? Er zijn toch helemaal geen kaders voor moderne en traditionele moslims."

Mohammed krijgt vaak de vraag of hij praktiserend moslim is, en wat dat dan is. "Ik leg dan uit dat het als moslim belangrijk is om je medemens te respecteren en niet te veroordelen. Ik zie het als mijn taak om dit soort dingen beter uit te leggen, voordat het een eigen leven gaat leiden."

"Word je later uitgehuwelijkt?"

Asli moet lachen. "Dit is zo'n stereotype-beeld van moslims! Natuurlijk, het gebeurt, maar zeker niet bij iedereen. Ik probeer dit soort vragen zo goed mogelijk - en zonder al te veel irritatie - te beantwoorden, zodat mensen die vragen niet nog eens stellen."

"Wat vind jij nou van IS?"

Terrorisme en de islam worden vaak in één adem genoemd. Veel moslims hebben het gevoel dat ze zich moeten verantwoorden voor aanslagen van terroristische groeperingen. "Het zijn vaak klasgenoten die vragen wat ik van groepen als IS vind", zegt Mohammed. "Ik ben de enige allochtoon in mijn omgeving, dus ik snap dat mensen bepaalde vragen aan mij stellen. Ik vind het dan ook niet erg om het gesprek aan te gaan. Misschien ben je dat als moslim ook wel een beetje verplicht."

Asli denkt daar anders over. "De vraag irriteert me. Het is hartstikke onmenselijk wat die IS-strijders doen, dus mensen horen mijn antwoord op die vraag gewoon te weten."

"Mag je ook geen water drinken tijdens de Ramadan?"

"En geen eten? En geen seks? Ja, pff, soms word ik daar wel moe van hoor", vertelt Asli. "Je krijgt elk jaar dezelfde vragen tijdens de Ramadan, ondanks dat er zó veel over te lezen, zien en horen is in het nieuws."

Mohammed El Asri

"Waar kom je vandaan?"

Wat misschien niet zo specifiek met moslim-zijn te maken heeft, maar Mariam wel het vervelendst vindt om te horen, is als mensen vragen waar ze vandaan komt. "Ik praat goed Nederlands en draai volledig mee in de maatschappij en toch word ik er op deze manier aan herinnerd dat ik er anders uit zie dan de rest."

"Douche je ook met je hoofddoek op?"

Oké, deze vraag komt niet vaak voor, maar iemand kreeg hem wél voor de kiezen. Mariam, Mohammed en Asli kunnen hier kort over zijn: "Ik kan hier alleen maar om lachen."

'Het is zo veranderd, daar schrik je van'

Deel artikel: