Direct naar artikelinhoud

Urinoiractie #zeikwijf door grote belangstelling nu landelijk

Door de enorme belangstelling voor de 'urinoiractie', waarbij vrouwen werden gevraagd in een openbare toilet op het Leidseplein te plassen, is er nu een landelijke actie aangekondigd.

Volgens de rechter kunnen vrouwen met hoge nood ook prima terecht bij een plaskrul, zoals deze op het HaarlemmerpleinBeeld Nico Walbrecht

In heel Nederland worden vrouwen door de actievoerders aangemoedigd zaterdag een openbaar urinoir of plaskrul op te zoeken om daarin een poging tot plassen te wagen.

Hen wordt ook gevraagd hiervan een - discrete - foto te maken en die te delen op sociale media met de hashtag #zeikwijf.

De foto's wil Cathelijne Hornstra, de drijvende factor achter de actie, na afloop aan minister Jet Bussemaker presenteren. "Zij gaat over emancipatie, dus zij moet hier wat mee doen," aldus Hornstra.

Publieke verontwaardiging
De actie is bedoeld als protest tegen de uitspraak in een zaak tegen Geerte Piening, die een boete kreeg voor wildplassen in de buurt van het Leidseplein. De rechter oordeelde dat vrouwen in geval van hoge nood best in een urinoir kunnen plassen. 

Die uitspraak leidde tot publieke verontwaardiging. Veel mensen vinden het niet eerlijk dat er voor vrouwen veel minder openbare toiletten zijn dan voor mannen. 

In Amsterdam kunnen vrouwen de omstreden bewering van de rechter op zaterdag op de proef stellen in een van de 33 openbare urinoirs en plaskrullen in de stad, die staan aangegeven op onderstaande kaart. 

Leidseplein
Aanvankelijk werd een actie aangekondigd, waarbij vrouwen werd gevraagd vrijdag massaal bijeen te komen bij de plaskrul op het Leidseplein om daar hun blaas te legen. 

Deze actie werd afgeblazen vanwege de te verwachten grote opkomst, die de veiligheid van de aanwezigen en omstanders in het geding zou kunnen brengen. Ruim duizend mensen zeiden op Facebook te gaan. Nog eens 8000 toonden interesse.

Lees ook: Als vrouw plassen in urinoir? 'Dan ziet iedereen je kukeleku' of: 'De oplossing voor het wildplasprobleem is politiek'