De Stemming van Vullings en Van Weezel

De stemming van Vullings en Van Weezel: 'Stevige lobby voor duurzaamheid bij formatie'

Al maandenlang lobbyen werkgeversorganisaties en hun bondgenoten bij de onderhandelende partijen voor verduurzaming van de bouw. Inzet is dat de nieuwe regering daar fors aan gaat meebetalen, dat zegt Max van Weezel in de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen.

"De lobby hanteert de zogenoemde vliegwieltheorie. Als de overheid 5 of 6 miljard in de verduurzaming steekt, dan zorgen de werkgeversorganisaties ervoor dat de sector de investering verhoogt naar 50 tot 60 miljard."

Met dat geld moeten onder meer huizen, kantoren en scholen beter geïsoleerd worden. Van Weezel verwacht dat in elk geval een deel van de ideeën van de werkgevers in het regeerakkoord terug zullen komen.

Bouwen aan de kwaliteit van leven

"Het is een heel machtige lobby. Ze hebben al een heel regeerakkoord geschreven voor de bouw, hun terrein. Dat heeft de titel Bouwen aan de kwaliteit van leven." Daarin staat ook dat er een lightrailverbinding moet komen in de Randstad.

Vullings is sceptisch over de plannen van de werkgevers. "Dit soort rapporten vallen elke dag in de brievenbus bij de formerende partijen. Er zitten vast ideeën bij die nuttig zijn en waar het land groener van wordt, maar het is toch vooral de bouwsector die ervan profiteert".

Maar Vullings erkent dat de plannen aan de formatietafel toch goed kunnen vallen. "Dan kan de VVD zeggen: er valt geld te verdienen met klimaatbeleid."

Formatierecord?

De kans is groot dat deze formatie als langstdurende de geschiedenis ingaat, zegt Van Weezel. Hij kreeg van een bron dicht bij de onderhandelaars de boodschap dat ze waarschijnlijk nog tot eind oktober nodig hebben om tot een regeerakkoord te komen.

Nu het einde van de onderhandelingen in zicht is, gaat het steeds vaker over "de poppetjes". Volgens Vullings is Stef Blok een goede kandidaat voor de post van minister van Veiligheid en Justitie, het departement waar hij sinds het aftreden van Ard van der Steur al aan het roer staat.

Ambtenaren blij met Blok

"Ik hoor ook dat de ambtenaren erg blij zijn met hem. Iemand die rust brengt en de tent goed leidt." Mogelijk komt er een tweede minister naast hem: de huidige CDA-commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk. Blok, van huis uit bedrijfseconoom, zou dan verantwoordelijk worden voor de organisatie, Van de Donk voor de meer juridische aspecten.

Eén probleem: Blok zou niet willen. "We hebben het hem gevraagd op Prinsjesdag en we kregen een keihard "nee" van Stef Blok te horen. Hij wil geen minister meer worden. Maar we zullen zien".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl