dollar

Amerikaanse centrale banken bouwen stimuleringsprogramma af

Het hing al een tijdje in de lucht, en woensdag maakte de Fed het officieel: de enorme berg schuldpapier die het stelsel van centrale banken in de VS heeft opgekocht, zal in omvang slinken. Langzaam, met zo'n 10 miljard dollar per maand.

Tussen 2008 en 2014 werden voor circa 4 biljoen dollar staatsobligaties en hypotheek-gerelateerde leningen door de Fed overgenomen van onder meer banken en verzekeraars. Zo kwam er meer geld in omloop, oftewel 'kwantitatieve verruiming', bedoeld om de effecten van de financiële crisis te verzachten die in 2007 begon.

Een deel van de obligaties en leningen waarvan de looptijd verstrijkt, zal niet worden vernieuwd. Zo daalt de waarde van het stimuleringsprogramma. De Fed benadrukt dat de afbouw zeer geleidelijk zal gaan, om al te heftige reacties op de financiële markten te voorkomen.

Schuldenberg

In oktober begint het terugdringen van de schuldenberg op de Fed-balans met 10 miljard dollar per maand. Dat zal oplopen tot 50 miljard dollar per maand. Uiteindelijk zal in de komende jaren voor tenminste een biljoen dollar aan schuldpapier door de Fed op de markt worden gebracht.

De Fed laat de rente ongemoeid op 1 tot 1,25 procent. In juni werd de rente nog opgekrikt. De Fed stelt in het vooruitzicht dat de rente dit jaar nog één keer zal worden verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl