Direct naar artikelinhoud

Rutte III neemt eerste initiatief: eigen risico toch niet omhoog

Vanaf de onderhandelingstafel heeft het kabinet Rutte III woensdag zijn eerste besluit genomen: het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar 385 euro per persoon. Daar staat tegenover dat de premie voor de zorgverzekering in 2018 10 euro per jaar hoger wordt.

De eerste dag van de formatie onder leiding van informateur Gerrit Zalm. Nu, bijna drie maanden later, is het eerste besluit genomen: het eigen risico gaat toch niet omhoog.Beeld anp

De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten dit woensdag in een plotselinge hang naar daadkracht. Het is een signaal dat zij nu vastberaden afstevenen op een regeringscoalitie. Om de beslissing te kunnen uitvoeren, moeten Tweede en Eerste Kamer volgende week op dezelfde dag, dinsdag, wel een wetswijziging goedkeuren. Dat is een hoogst ongebruikelijk wetsgevingstempo in Den Haag.

Het besluit over het eigen risico is een eerste wijziging van de begroting die op Prinsjesdag werd ingediend. Daarin kondigde het demissionaire kabinet nog een verhoging aan van het eigen risico naar 400 euro in 2018. Het is de verwachting dat de formerende partijen bij de presentatie van hun regeerakkoord nog meer wijzigingen van de begroting zullen aankondigen.

Het eigen risico is het bedrag dat volwassenen eerst zelf moeten betalen voordat de verplichte zorgverzekering de kosten dekt. Het eigen risico geldt niet voor een bezoek aan de huisarts. Ook jongeren hebben tot 18 jaar geen eigen risico.

Verhoging van het eigen risico ligt politiek uiterst gevoelig. Linkse partijen als SP, PvdA, GroenLinks pleitten in de campagne voor afschaffing. CDA en CU waren voor verlaging met 100 euro, VVD en D66 wilden een stapsgewijze verhoging. Volgens de systematiek in de huidige wet stijgt het eigen risico als de zorguitgaven oplopen.

Formeel moet voor 1 oktober de hoogte van het eigen risico zijn vastgesteld, omdat verzekeraars dat bedrag nodig hebben bij de berekening van de premies van hun polissen. Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november de premies voor volgend jaar publiceren, zodat Nederlanders de kans hebben vóór de jaarwisseling van verzekering te wisselen.

Voor de bevriezing van het eigen risico zal een zogenoemde spoedprocedure noodzakelijk zijn

Demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid liet woensdag weten dat zij de opdracht heeft begrepen en dat de voorgestelde wetswijziging dinsdag bij de Eerste en de Tweede Kamer zal liggen. Beide Kamers moeten die dan dezelfde dag nog goedkeuren, zodat de wijziging die week in het Staatsblad kan staan.

Menno de Bruyne, medewerker van de SGP en staatsrechtkenner, kan zich niet zo'n spoedprocedure herinneren. 'In de Eerste Wereldoorlog is er in 24 uur besluitvorming geweest maar toen was de nood erg hoog. Dit is heel erg ongebruikelijk.'

Verzekeraars hebben er geen probleem mee dat de hoogte van het eigen risico mogelijk formeel na 1 oktober wordt geregeld, als er maar 'politieke duidelijkheid' is over de hoogte, aldus de Zorgverzekeraars Nederland.

Bevriezing van het eigen risico op 385 euro kost circa 150 miljoen euro. Dit bedrag zal nu in de premies voor de zorgverzekering worden verwerkt, die daardoor volgens Schippers 10 euro per jaar hoger worden. Zij rekende in de begroting al met een gemiddelde jaarpremie van 1.362 euro voor 2018, 72 euro meer dan dit jaar.