Nu kunnen zit er alleen statiegeld op frisdrankflessen
NOS NieuwsAangepast

Dijksma: nieuw kabinet kan snel beslissen over statiegeld

Nieuwe afspraken met de verpakkingsindustrie zijn nodig om ervoor te zorgen dat plastic recyclen meer effect op het milieu heeft. Ook een uitbreiding van het statiegeldsysteem zou een oplossing kunnen zijn. Dat zegt staatssecretaris Dijksma van Milieu in reactie op onderzoek van het Centraal Planbureau.

Volgens het CPB zorgt de manier waarop we plastic afval nu inzamelen en recyclen maar voor een kleine afname van de CO2-uitstoot. Bovendien leidt het niet tot minder zwerfafval en minder plasticsoep in de oceanen. Het uitbreiden van een statiegeldsysteem zou daar wel voor kunnen zorgen.

"Er liggen nu al twee onderzoeken waaruit blijkt dat statiegeld een effectief middel is. Een volgend kabinet kan nu vrij snel een besluit nemen", aldus Dijksma. Eerder deze maanden concludeerde onderzoeksbureau CE Delft al dat een uitbreiding van het statiegeldsysteem de hoeveelheid zwerfafval met 90 procent kan verminderen.

Regeerakkoord

Daarnaast vindt Dijksma dat er nieuwe afspraken met de industrie nodig zijn om ervoor te zorgen dat ze verpakkingen op de markt brengen die beter recyclebaar zijn. Naar schatting 30 procent van de verpakkingen die in de winkel liggen is niet te hergebruiken.

Recycling Netwerk, een coalitie van onder andere Greenpeace en Natuur en Milieu, is blij met het CPB-rapport. "Het bevestigt onze eerdere conclusies dat de huidige plasticinzameling op de schop moet en dat statiegeld uitgebreid moet worden tot alle plastic flesjes", schrijft de organisatie. Voorzitter Robbert van Duin roept de formerende partijen op een uitbreiding van het statiegeldsysteem nu te regelen in het regeerakkoord.

Mentaliteitsprobleem

Door de verpakkingsindustrie is het rapport minder enthousiast ontvangen. "Wij hopen dat de burger zich niet laat ontmoedigen door de berichtgeving rondom het CPB-rapport", aldus Miranda Boer van het Afvalfonds Verpakkingen. Volgens haar zit de waarde van het systeem in het feit dat grondstoffen worden hergebruikt en niet verbrand, los van de vraag of het milieuwinst oplevert.

Een uitbreiding van het statiegeldsysteem ziet het verpakkende bedrijfsleven niet zitten, zegt De Boer: "Zwerfafval is een mentaliteitsprobleem. Zwerfafval ontstaat doordat mensen niet de moeite nemen hun afval op de juiste manier weg te gooien." Het Afvalfonds is een groot voorstander van Nederland Schoon, de campagne die door middel van voorlichting en "slimmer beheer en voorzieningen" Nederland schoner moet maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl