Direct naar artikelinhoud

De belangrijkste plannen van de Miljoenennota op een rij

Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem heeft vanmiddag de regeringsplannen voor volgend jaar officieel aan de Kamer overhandigd. Hoewel er al veel was gelekt uit de Miljoenennota, is nu alles bekend. We zetten de belangrijkste plannen op een rij.

Jeroen Dijsselbloem en zijn gouden kofferBeeld anp

Kwart gepensioneerden gaat er op achteruit
De meerderheid van de Nederlanders gaat er volgend jaar iets op vooruit: de gemiddelde Nederlander heeft volgend jaar 0,6 procent meer te besteden. Vooral mensen met een baan profiteren van de aantrekkende economie. Maar de koopkracht verbetert niet van iedereen. Een kwart van de gepensioneerden en één op de vijf uitkeringsgerechtigden blijft achter. 

Groei van de zorg blijft in 2018 binnen de perken
Ziekenhuizen leveren volgend jaar meer zorg, maar de stijging van het aantal behandelingen loopt niet de spuigaten uit. Volgend jaar worden onder de zorgverzekeringswet 'slechts' 1,6 procent meer behandelingen geleverd. Voor de langdurige zorg gaat het om een toename van 2,5 procent. De totale zorgkosten lopen in 2018 op met 5,4 procent naar 73 miljard euro. Ook de premie stijgt met ongeveer 6 euro per maand. 

Minstens 1000 kilometer extra asfalt in de pijplijn
Dit kabinet heeft tot en met 2031 minstens 1000 kilometer extra asfalt in de pijplijn zitten. De grootste projecten die op stapel staan zijn de ring bij Utrecht, de Blankenburgverbinding, de A13/A16 bij Rotterdam en de doorgetrokken A15. Alleen al in 2018 wordt 2,6 miljard euro geïnvesteerd in het hoofdwegennet, dan komt er maar liefst 268 kilometer aan nieuwe rijstroken bij.

Extra geld voor groen onderwijs
Scholen die leerlingen opleiden voor een toekomst in de tuin- en landbouwsector krijgen er komend jaar 6,2 miljoen euro bij. Het extra geld voor het zogeheten Groen Onderwijs is bedoeld om stijgende leerlingenaantallen bij te kunnen benen, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Ook gaat er jaarlijks 2,5 miljoen euro naar een Digital Trust Centre dat bedrijven moet helpen om cyberaanvallen te weerstaan. Daarnaast krijgt de Voedsel- en Warenautoriteit er eenmalig 25 miljoen bij om beter toezicht te kunnen houden.

Extra geld voor lerarensalarissen basisonderwijs
Voor lerarensalarissen in het basisonderwijs is 270 miljoen extra beschikbaar gesteld. Dat levert hen tussen de 500 tot 1000 euro per jaar extra loon op.

Stevigere aanpak 'verkeershufters'
In de Miljoenennota is flink wat extra geld ingeruimd voor het het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zo is er 26 miljoen meer uitgetrokken voor digitale veiligheid en krijgt een speciale antiterreureenheid er 18 miljoen euro bij. Verder is er een wet op komst waarbij 'verkeershufters' zwaarder worden aangepakt.
 
Extra geld voor cyberveiligheid en grensbewaking
De militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst krijgt vanaf komend jaar 8 miljoen euro extra om cyberspionage tegen te gaan. Ook krijgt de marechaussee nog een beetje extra geld voor de grensbewaking op bijvoorbeeld Schiphol. Het gaat om 2,2 miljoen euro.


Lees ook: Ook minima krijgen er wat bij