Direct naar artikelinhoud

Trumps oud-woordvoerder Sean Spicer betuigt spijt over tirade tegen media na inauguratie

Oud-woordvoerder Sean Spicer van het Witte Huis zegt dat hij er spijt van heeft dat hij de media in januari fel aanviel over de grootte van het publiek bij de inauguratie van president Trump. Spicer bekritiseerde toen vrij agressief berichten in de media dat er minder mensen aanwezig waren bij Trumps beëdiging dan bij die van president Obama. 'Natuurlijk betreur ik het, absoluut', aldus Spicer maandag tegen The New York Times.

Sean Spicer in het Witte Huis.Beeld AFP

Het is voor het eerst dat Spicer toegeeft dat hij fout zat door de pers zo te behandelen. Ook na zijn aftreden in juli weigerde hij lange tijd te erkennen dat de harde aanval onterecht was.

Spicer wekte indertijd, in een van zijn eerste optredens als Trumps woordvoerder, verbazing door boos de perskamer van het Witte Huis binnen te stormen en een tirade af te steken over de berichtgeving van de media. Zijn uitbarsting was aanleiding voor het veelbekeken satirisch programma Saturday Night Live om de woordvoerder regelmatig op de hak te nemen. 

'Deze pogingen om het enthousiasme over de inauguratie de kop in te drukken zijn schandalig en verkeerd', aldus Spicer. 'We weten dat 420 duizend mensen de metro hebben gebruikt, vergeleken met 317 duizend mensen bij president Obama's laatste inauguratie'. Luchtfoto's en cijfers van het openbaar vervoer spraken de claims van het Witte Huis echter tegen. Zo maakte de metrodienst melding van 571 duizend reizigers voor Trump, tegenover 782 duizend voor Obama in 2013.

Twitter bericht wordt geladen...

'Enorm veld'

Trump zelf was ook boos. Hij zei dat bezoekers het gehele gebied op de Mall vulden, van het Capitool tot aan het Washington Monument. Uit beelden van het evenement bleek dat dit niet klopte.

'We hadden een enorm veld vol mensen', aldus Trump. 'Dat zag je, propvol. Ik word wakker vanochtend, zet de televisie aan en wat laten ze zien; een leeg veld. Ik denk, wacht eens even, ik heb een toespraak gehouden! En toen ik over het veld keek, zag het eruit alsof er een miljoen mensen was, anderhalf miljoen. Ze laten een veld zien waar niemand stond en dan zeggen ze: Donald Trump trekt weinig volk.' 

Spicer kwam met zijn spijtbetuiging een dag na zijn optreden bij de uitreiking van de Emmy Awards in Los Angeles. De oud-woordvoerder maakt sinds zijn terugtreden een rondgang langs de Amerikaanse media om zijn imago wat op te vijzelen.

De jaarlijkse Emmy-uitreiking, waarin de felbegeerde televisieprijzen worden uitgereikt, stond bol van de grappen en kritiek op Trump. Spicer gebruikte zijn tirade uit januari in zijn verrassingsbezoek. 'Deze Emmy Awards hebben de meeste toeschouwers ooit. Punt uit!', schreeuwde hij de zaal toe. Zijn zelfspot werd goed ontvangen, onder andere door actrice Melissa McCarthy die Spicer speelde in de sketches van Saturday Night Live.

Twitter bericht wordt geladen...