Direct naar artikelinhoud

Verkrachtingsincident Zweedse politicus leidt tot discussie over veiligheid politici

Een lokale, mannelijke Zweedse politicus claimt deze zomer te zijn verkracht vanwege zijn linkse politieke overtuiging. Zijn 'bekentenis' op Facebook levert in Zweden veel discussie op over de veiligheid van politici. De overheid wil politiek geweld harder bestraffen.

De Zweedse politicus Patrik Liljeglöd.Beeld still SVT

Het verkrachtingsincident vond eind juli plaats, vertelde de voor de Vänsterpartiet in de plaats Falun actieve Patrik Liljeglöd. Na een avond in de kroeg was hij onderweg naar huis, toen hij opeens werd bedreigd door een onbekende man met een mes. 'Ik werd bruut behandeld en verkracht. Hij noemde me een verrader', zegt Liljeglöd in zijn donderdag gepubliceerde brief op Facebook.

Terwijl de man hem verkrachtte zou hij Liljeglöd hebben uitgemaakt voor 'linkse kut'. Vänsterpartiet staat in Zweden bekend als een zeer linkse en feministische politieke partij. De politie van de provincie Dalarna wilde tegenover de publieke omroep SVT geen commentaar geven, behalve dat er een forensisch onderzoek loopt.

Meer geweld tegen politici

'Omdat het politiek gemotiveerd is, betreft het ons allen', aldus Liljeglöd, die er lang over zegt te hebben getwijfeld of hij wel naar buiten moest treden met wat hem is overkomen. Het is belangrijk dat toch te doen omdat Zweedse politici de laatste tijd vaker worden belaagd door gewelddadige personen, schrijft hij.

Liljeglöd refereert aan de zaak-Gustav Ericsson, een lokale politicus die namens de conservatieve partij De Gematigden lid was van de gemeenteraad in Hedemora. Hij stapte deze zomer uit de politiek nadat hij en zijn familie waren bedreigd door een onbekende.

Geweld tegen lokale politici neemt in heel Zweden toe, meldt ook SVT. Uit een overheidsenquête van vorig jaar blijkt dat de helft van de ondervraagde politici bij lokale en regionale overheden zegt last te hebben van geweld of haat. Dat varieert van haatmailtjes en dreigbrieven tot fysiek geweld. De Zweedse regering wil daarom geweld tegen politici zwaarder gaan bestraffen, maakte ze eerder dit jaar al bekend. Eind vorig jaar werd hierover een motie aangenomen in het parlement.

'Omdat het politiek gemotiveerd is, betreft het ons allen
Patrik Liljeglöd

Extremistische groeperingen

Een kwart van alle gemeenten in Zweden zegt gewelddadige extremistische groeperingen binnen de grenzen te hebben, blijkt uit cijfers van Brå, een onderzoeksinstelling van het ministerie van Justitie. Rechts-extremisten komen het meest voor, gevolgd door islamitische groeperingen en links-extremistische groepen. Tegenover de SVT zegt een woordvoerder van de ultranationalistische Zweden Democraten in Dalarna dat ook hun leden tijdens openbare partijbijeenkomsten worden bespuugd en dat hun posters worden vernield.