Direct naar artikelinhoud

Binnen en buiten Sint Maarten heeft premier Marlin nauwelijks nog krediet

Een premier laat een interview met hem op band opnemen. Ook staat hij toe dat na afloop een foto van hem wordt gemaakt. Als hij vervolgens kritiek krijgt op zijn bizarre uitspraken, ontkent hij dat het vraaggesprek heeft plaatsgevonden. Fantasie? Niet als het gaat om premier William Marlin van Sint Maarten.

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk in gesprek met gouverneur Eugene Holiday en premier William Marlin van Sint Maarten.Beeld anp

Hij is nog geen twee jaar regeringsleider op het Caribische eiland. Sint Maarten is sinds oktober 2010 een autonoom land binnen het Nederlands koninkrijk, dus de bevoegdheden van de 66-jarige politicus, de leider ook van de coalitie National Alliance, reiken ver. Maar Marlin heeft geen sterke reputatie.

Dat laatste geldt voor heel veel politici en bestuurders op het eiland. Een hoge Haagse ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties vatte het ooit zo samen: 'Op het autonome Aruba en Curaçao gaat het redelijk, soms zelfs goed. Maar Sint Maarten is een zorgenkind, en dan druk ik me voorzichtig uit.'

Integriteitskamer

Premier Marlin mag dan aan het hoofd van een autonome regering staan, binnen het koninkrijk is afgesproken dat Buitenlandse Zaken en Defensie vanuit Den Haag worden geregeld. De mariniers van de Nederlandse krijgsmacht die op het eiland zijn gestationeerd, zijn ook Marlins mariniers: het land heeft geen eigen militairen.

Zeker zo belangrijk, maar vaak verscholen in de discussies, is dat Den Haag ook de waarborg is voor het goed functioneren van het bestuur op de autonome eilanden. En juist daar knelt het vooral op Sint Maarten. Het eiland heeft 'aanwijzingen' vanuit Nederland gekregen. Niettemin probeerde Marlin de oprichting tegen te houden van een zogeheten Integriteitskamer, bedoeld om de corruptie op het eiland te bestrijden.

'Laat ze het leger maar sturen', zo reageerde premier Marlin nog in april op de Nederlandse plannen. Nog geen half jaar later kwam dat 'leger', om Marlins bevolking tegen Irma te beschermen. Binnen en buiten Sint Maarten heeft Marlin nauwelijks nog krediet.

Lees verder:

Minister en generaal: uitspraken premier Sint Maarten over mariniers 'klinkklare onzin'
De kritiek van de premier van Sint Maarten op de Nederlandse marine heeft de ergernis gewekt van betrokken mariniers en minister Plasterk (Koninkrijksrelaties). Het verwijt dat de zestig mariniers in de nasleep van orkaan Irma stonden te kijken bij plunderingen en 'niets deden', doen zij af als 'klinkklare onzin'.