Direct naar artikelinhoud

Minister Kamp vrijuit in omkopingsaffaire ministerie van Defensie

Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat vrijuit in de omkopingsaffaire op het ministerie van Defensie, waar hij van 2002 tot 2007 bewindsman was. De korting van circa 250 euro die Kamp in 2006 bij een officiële autodealer van Defensie kreeg voor een onderhoudsbeurt van zijn privéauto, was slechts een 'kleine onderschatting' van zijn zijde. Kamp valt geen gebrek aan integriteit te verwijten.

Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dit staat in het maandag verschenen adviesrapport over Kamps integriteit. Het onderzoek is uitgevoerd door Roel Bekker, jarenlang gerenommeerd topambtenaar op een reeks departementen.
 
De klacht over de veronderstelde gebrekkige integriteit van Kamp is in juni ingediend door twee voormalige Defensiemedewerkers, die eerder werden ontslagen nadat zij vergelijkbare privékortingen bij de autodealer van Defensie hadden gekregen. Volgens de klagers valt het 'niet te rijmen dat zij wegens ernstig plichtsverzuim zijn ontslagen terwijl de minister indertijd volgens hen op gelijke wijze heeft gehandeld. Wat hen betreft is sprake van volstrekte willekeur', aldus de advocaten van het duo.

Bekker acht deze klacht ongegrond. 'Ik vind dat de heer Kamp op dit punt niet veel te verwijten valt', schrijft hij over de privékorting die de minister kreeg. Het grote verschil met de ontslagen Defensiemedewerkers is dat Kamp, 'anders dan de klagers', niet heeft onderhandeld over de prijs en ook niet om korting heeft gevraagd, aldus Bekker.
 
Bekker oordeelt wel dat het 'niet verstandig' was van Kamp om 'via een Defensiemedewerker' een afspraak te regelen bij de officiële autodealer van zijn ministerie. De onderzoeker vindt Kamps uitleg daarover echter plausibel:  'Hij is hier meer in verzeild geraakt via de goedbedoelde 'ontzorging' van zijn medewerkers dan dat hij actief voordelen heeft gezocht', schrijft Bekker. 'Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de goede trouw van de heer Kamp'.
 
Parallel aan het integriteitsonderzoek naar Kamp loopt een strafrechtelijk onderzoek naar zes rijksambtenaren, onder wie de twee Defensiemedewerkers die hebben geklaagd over Kamps rol. De rijksambtenaren worden beschuldigd van het aannemen van geldbedragen van autohandelaren in ruil voor (tips over) miljoenenorders om voertuigen voor defensie en de politie te mogen leveren (+).

Het grote verschil met de ontslagen Defensiemedewerkers is dat Kamp niet heeft onderhandeld over de prijs
Roel Bekker

'Het is meten met twee maten'

De advocaten van de verdachten hebben vanaf het begin af aan geprobeerd om Kamp te betrekken bij deze strafzaak. Die weg lijkt nu dood te lopen. In juni oordeelde de rechtbank al dat Kamp niet hoeft te getuigen in het strafrechtelijk onderzoek naar de zes rijksambtenaren. Nu wordt Kamp dus ook vrijgepleit van integriteitsschendingen.
 
Het Openbaar Ministerie wees er eerder net als Bekker nadrukkelijk op dat het verschil tussen de minister en de vervolgde ambtenaren is dat zij 'expliciet wel' om een gift hebben gevraagd, terwijl de minister dat niet deed.
 
Voor de verdachten is het onverteerbaar. 'Het is meten met twee maten', vindt advocaat Cees Korvinus, die de verdachte defensieambtenaar Gerardus L. bijstaat. Deze man verloor zijn baan en wordt strafrechtelijk vervolgd voor het aannemen van een korting van 236 euro.

Onderzoeker Bekker kan zich 'voorstellen dat de klagers het gevoel hebben dat zij wel erg zwaar bestraft zijn of worden voor relatief kleine feiten', schrijft hij. Hij benadrukt echter dat de overtreders oorspronkelijk een relatief lichte disciplinaire maatregel kregen, namelijk een berisping. Uit die straf volgde dat zij voortaan waren uitgesloten van inkoopwerkzaamheden bij Defensie. Omdat er geen andere geschikte baan voor hen was binnen Defensie, werden zij eervol ontslagen en kregen zij wachtgeld mee. Zij zijn dus niet ontslagen vanwege de ontvangen privékorting, stelt Bekker.
 
Kamp liet eerder weten dat hij het achteraf 'stom' vindt dat hij zijn privéauto door autodealer Pon heeft laten keuren. Maar volgens de minister is er 'geen enkele relatie' tussen het omkoopschandaal en zijn auto. Hij vindt niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

De overtreders zijn niet ontslagen vanwege de ontvangen privékorting, stelt Bekker

Lees meer

Als hij het opnieuw moest doen, zou Henk Kamp de auto naar eigen zeggen naar een dealer in zijn toenmalige woonplaats hebben gebracht. Hij wil zelf geen oordeel vellen over of de ophef terecht is.

Zes rijksambtenaren en vijf autohandelaren staan vanaf juni terecht wegens corruptie. Hoe groot is het omkoopschandaal rondom de dienstauto's van Defensie? (+)

Schuldig of niet, deze corruptie-affaire blijft Kamp nog wel even achtervolgen. Vijf vragen over de affaire.