Achtergrond

Aantal klachtprocedures van asielzoekers in Duitsland dit jaar ‘dramatisch gestegen’

18-09-2017 13:41

Volgens dagblad Süddeutsche Zeitung is het aantal klachtprocedures van asielzoekers in Duitsland in de eerste helft van dit jaar ‘dramatisch gestegen’. De cijfers zijn na herhaald verzoek aan het ministerie van Binnenlandse Zaken via die Linken politica Ulla Jelpke deze maand bekend geworden. Zo blijkt dat er vergeleken met eind 2016 bijna tweemaal zo veel klachten van asielzoekers in behandeling zijn bij de Duitse administratieve rechtbanken. “We hebben onze grenzen helemaal bereikt”, zegt voorzitter Robert Seegmüller van de Duitse bond van administratieve rechters.

Gevolgen van september 2015 nu voelbaar

Twee jaar geleden bereikte de binnenkomst van vluchtelingen en immigranten naar Duitsland een hoogtepunt, de gevolgen daarvan worden nu in alle hevigheid voelbaar bij de Duitse rechtbanken. Halverwege juli 2017 waren er meer dan 283.000 asielklachten in behandeling – bijna tweemaal zo veel als eind 2016. In de eerste vijf maanden van 2017 werden 146.000 nieuwe klachten ingediend, terwijl maar 39.000 klachten konden worden afgewikkeld tussen januari en mei van dit jaar.

Ter vergelijking, in het voorgaande jaar konden 175.000 asielzoekers is beroep gaan tegen de beslissingen van het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF). Reden voor de dramatische stijging is het feit dat het BAMF de stapels dossiers enorm snel heeft afgebouwd. Dit jaar al heeft het bureau 480.000 asielaanvragen toegewezen – en bijna 190.000 afgewezen. Ongeveer twee van de drie afgewezenen gaan met die beslissing naar de rechtbank. Dat leidt in de helft van de gevallen tot succes, voor Syriërs in vier van de vijf gevallen, voor Afghanen in drie van de vijf, aldus de Süddeutsche Zeitung.

Klachten over nareizen

De rechtbanken worden in het bijzonder belast met klachten van asielzoekers over hun ‘subsidiären Schutz‘ (subsidiare bescherming), dat wil zeggen dat ze niet het recht hebben gekregen om hun familie (partner, kinderen en ouders) over te brengen. Hierover waren in de maand mei al 69.000 klachten in behandeling.

Ella Jelpke (die Linken) maakt ‘politieke richtlijnen’ verantwoordelijk voor de overbelasting. Ze zegt:  “Het afschrikkingsbeleid van de federale overheid vergroot de bureaucratie binnen de autoriteiten en de rechtbanken.” (…) De betrokken vluchtelingen worden de nodige bescherming en veiligheid onthouden die ze zo dringend nodig hebben voor een goede integratie.”