Direct naar artikelinhoud

Het Binnenhof: 18 september

Uw politieke nieuwsbrief

Het Binnenhof: 18 september
Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Was het misleiding of gewoon een politieke meesterzet? Waarom had bijna niemand in de gaten dat Martin van Rijn het budget voor de verpleeghuizen met ruim 2 miljard euro verhoogde?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

Het Binnenhof: 18 september
Beeld de Volkskrant

RECONSTRUCTIE VAN DE DAG
Het perfecte politieke misdrijf

Er wordt de laatste jaren vaak gewaarschuwd voor de hoge omloopsnelheid van onze parlementariërs. Waar zijn de wat anonieme werkpaarden gebleven die wetgeving jarenlang volgden en ook nog wisten wat er tien jaar geleden werd besloten? Het collectief geheugen en de wetskennis in de Kamer hollen achteruit.

Dat dit geen loze waarschuwing is, werd vandaag overtuigend aangetoond door verslaggever Frank Hendrickx in zijn reconstructie van 'het perfecte politieke misdrijf': de onbedoelde mega-investering in de verpleeghuiszorg.

Want is het erg dat de verpleeghuizen zich de komende jaren mogen verheugen op een investering van zeker 2 miljard euro extra? Niet voor de verpleeghuisbewoners uiteraard voor wie de zorg nooit goed genoeg kan zijn.

Het Binnenhof: 18 september
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

En toch overheerst een halfjaar later op het Binnenhof het chagrijn. Want kabinet en Tweede Kamer blijken helemaal geen keus meer te hebben. Zonder het zelf in de gaten te hebben, verplichtten zij zich vorig jaar al tot het volgen van de nieuwe 'kwaliteitsrichtlijnen' die het Zorginstituut zou vaststellen. En de wet is onverbiddellijk: het Zorginstituut beslist. Zo is het een paar kabinetten geleden vastgelegd in de Wijziging Wet cliëntenrechten. Als het Zorginstituut vindt dat er 70 duizend extra verzorgers bij moeten, dient de politiek gewoon het bijbehorende budget te leveren.   

Terwijl het nut daarvan niet zeker is. De uitgaven aan verpleeghuizen stegen al van 4,6 miljard euro in 2010 naar 6,5 miljard vorig jaar. De gemiddelde kosten per patiënt gingen al omhoog van 71 duizend euro per jaar in 2010 naar 82 duizend euro vorig jaar. Daar komt nu nog een stijging van 20 procent bij terwijl de toezichthouders op de zorg, de IGZ en de NZA, van mening zijn de verpleeghuiszorg ook op niveau kan komen met minder extra geld. Bijvoorbeeld als de slechter presterende verpleeghuizen een voorbeeld gaan nemen aan goed presterende huizen.  

Geen wonder dat de formerende partijen vastbesloten zijn het mechanisme nu weer aan te passen. Het meest onthutsende aan de gang van zaken?
Dat niemand het in de gaten had, behalve PvdA-staatssecretaris Van Rijn. Hij liet formeel wel weten wat hij deed, maar in de Kamer werd vervolgens met geen woord gerept over welke implicaties dat zou hebben.

Maar ja. 'Een Kamerlid dat Van Rijn nu ter verantwoording roept, moet eerst erkennen zelf onvoldoende kennis te hebben gehad van cruciale zorgwetgeving', analyseert Hendrickx.

Dat is vandaag dan ook nog niet gebeurd.

De zorgcommissie in de Tweede Kamer.Beeld anp

DEMONSTRANT VAN DE DAG
Norbert Klein

Het is een veelkleurig gezelschap dat in de loop van een jaar voorbijtrekt aan de deur van de Tweede Kamer om te protesteren, petities aan te bieden, stakingen aan te kondigen of protestmarsen te houden. Maar nog niet vaak gebeurde het dat een weggestemd Tweede Kamerlid zijn strijd gewoon buiten het gebouw voortzet.

De eer was vandaag aan Norbert Klein, voorman van de Vrijzinnige Partij, onvermoeibaar strijder voor aanpassing van de grondtoon en erkend tegenstander van de wintertijd. Hij meldde zich op het Plein bij de manifestatie voor een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen, ook een prominent programmapunt bij de verkiezingen in maart. Daar haalde de partij slechts 2938 stemmen, maar Klein (61) meent dat zijn tijd nog moet komen en mikt op een comeback in 2021.

Het Binnenhof: 18 september
Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

VRAAG VAN DE DAG
Wie krijgt de bloemen?

Het blijft schuren, de vraag bij wie de onderwijzers in het basisonderwijs nou moeten zijn om te bedanken voor die aanstaande loonsverhoging van 3 procent.

Nadat PvdA-leider Asscher eerst met een kluitje in het riet gestuurd leek te worden, kwam hij afgelopen vrijdag plots alsnog als winnaar uit de strijd. De benodigde 270 miljoen euro voor 2018 kwamen toch nog op tafel.

Maar dat was dus niet dankzij Asscher, benadrukt vandaag D66-voorman Pechtold. 'Het is gewoon een kwestie van goed samenwerken. Ik vond dat de PvdA daar een terecht punt had', aldus Pechtold maandag tegenover het ANP. 'Dat vonden we allemaal.'

Goed om te onthouden: toen eind augustus de politieke spanningen opliepen over Asschers eis, liet D66 binnenskamers weten dat hij nog tamelijk bescheiden had ingezet. Met die notie in gedachten zal onderwijsgevend Nederland vol spanning het aanstaande regeerakkoord lezen.

Het Binnenhof: 18 september
Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.