Vorig jaar overhandigde Jade Couwmans van de basisschool De Kern uit Ede het koffertje met de Kinder Miljoenennota
NOS NieuwsAangepast

De Miljoenennota, maar dan door kinderen: vooral geld naar defensie

Op het Binnenhof in Den Haag zullen vanmiddag minstens honderd basisschoolleerlingen rondlopen. Niet voor een uitje van hun school, maar omdat ze de Kinder Miljoenennota aan de Tweede Kamer gaan aanbieden. Met uitgaven die zíj belangrijk vinden. Vorig jaar werd de 'kinderbegroting' voor het eerst aan de Kamer aangeboden.

De Kinder Miljoenennota is door 9000 basisschoolleerlingen samengesteld. Ze mochten voor negen posten aangeven hoeveel geld het kabinet er het komende jaar aan uit moet geven. "Een ding valt echt op: de kinderen willen veel meer geld geven aan het leger", vertelt initiatiefnemer Bas Banning van Prodemos, het huis voor democratie en rechtsstaat, in het NOS Radio 1 Journaal. "Voor de rest wordt het geld gelijkmatig verdeeld."

De echte reden voor het hoge bedrag voor defensie is niet duidelijk, maar Banning heeft wel een vermoeden. "Het heeft natuurlijk te maken met de huidige situatie in de wereld, met de terroristische aanslagen. Kinderen willen dat er zeker 1 miljard euro meer aan defensie wordt uitgegeven."

  • ANP
    Jade Couwmans tijdens de overhandiging van het koffertje met de Kinder Miljoenennota vorig jaar
  • ANP
    Jade Couwmans tijdens de overhandiging van het koffertje met de Kinder Miljoenennota vorig jaar

Ook wordt er veel geld weggezet voor de natuur en voor sport en cultuur. "De zorg is minder, daar willen ze een derde van wat we nu uitgeven aan besteden", legt Banning uit.

De kinderen vulden de Kinder Miljoenennota in tijdens uitjes naar het mini-Binnenhof in Madurodam in Den Haag, als onderdeel van een educatief programma. In Madurodam gaven ze aan hoe ze vonden dat het geld verdeeld moest worden. Het gemiddelde van de scholen vormde de Kinder Miljoenennota. "Zo kunnen ze ervaren hoe moeilijk het is om al dat geld te verdelen", zegt Banning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl