Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 17 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Wielrenster fietst sneller dan een cheeta rent

De Nederlandse wielrenster Aniek Rooderkerken scheurt sneller door de Nevadawoestijn dan de gemiddelde snelheid van een cheeta. Met 121,5 kilometer per uur breekt ze het snelheidsrecord fietsen voor vrouwen en wint ze de Human Powered Speed Challenge.

Deze hoge snelheiden zijn mogelijk door de combinatie van mens en techniek. Met dat in hun achterhoofd hebben studenten van de Technische Universiteit in Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam – ook wel het Human Power Team – de aerodynamische ligfiets VeloX 7 ontworpen. Emiel de Boer, teammanager en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft, legt uit wat de fiets zo bijzonder maakt: „De meeste weerstand die fietsers hebben op hoge snelheid is de luchtweerstand. Daarom leunen wielrenners ook zo veel mogelijk naar voren, zodat ze minder lucht opvangen. Hier hebben we bij de VeloX 7 op ingespeeld.” Dit deden ze door met computersimulaties en windtunneltests een perfecte pasvorm te vinden op de maat van de atleten. „Hierdoor is onze fiets meer dan tien keer zo aerodynamisch als een gewone racefiets.”

Sneller fietsen dan een cheeta
Wielrenster Aniek Rooderkerken verbreekt snelheidsrecord vrouwen | Bas de Meijer

Record

„Een snelle fiets is niet de enige reden dat er zulke snelheiden behaald kunnen worden”, zegt de Boer. “De fietser is minstens zo belangrijk.” Daar weten de studenten Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam wel raad mee; zij trainden de atleten en verzorgden een sportdieet. Niet alleen Aniek Roodekerken deed mee, ook voormalig profwielrenster Iris Slappendel maakte onderdeel uit van de competitie. Om een beetje te kunnen wennen aan het woestijnklimaat, waren zij meer dan een week van te voren in Nevada aanwezig. „Onder goede weersomstandigheden is de Nevadawoestijn ideaal voor hoge snelheden”, zegt Rooderkerken. Gedurende de week verbrak ze – onofficieel – al vier keer eerder het Nederlands record van 114 km/u dat in 2014 werd gefietst door Ellen van Vugt. Deze pogingen werden ongeldig verklaard vanwege te harde wind.

„We hadden de hele week pech met het weer, maar de laatste dag zat het toch mee”, aldus Rooderkerken. „De gemiddelde snelheid over de laatste 200 meter telt, dus daar gaf ik alles wat ik had en focuste ik puur op snelheid. Uiteindelijk fietste ik 121,5 kilometer per uur. Net alsof je over de weg heen vliegt!” En zo won ze de categorie vrouwen van de World Human Powered Speed Challenge en verbrak ze het Nederlandse snelheidsrecord fietsen voor vrouwen. Ook haar teamgenoot en voormalig profwielrenster Iris Slappendel fietste razend hard, zij haalde met een snelheid van 115 kilometer de 2e plek.

Sneller dan een cheeta

De studenten van het Human Power Team willen laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur. De cheeta – het snelste landdier ter wereld – heeft een topsnelheid van 112 km/u, dat heeft Aniek Rooderkerken dus ruim overtroffen. Volgens het team is het behaalde resultaat alleen mogelijk door de optimale samenwerking tussen de kracht van de mens en de techniek.

Bekijk hier de testrit van de VeloX 7:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.