Direct naar artikelinhoud

Ryanair publiceert lijst van tweeduizend vluchten die worden geschrapt

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft maandag de lijst gepubliceerd van de circa tweeduizend vluchten die in de komende zes weken geschrapt worden. De Ierse prijsvechter worstelt onder meer met stakingen van de luchtverkeersleiding in Frankrijk, slecht weer en achterstallige vakanties van het personeel. Ryanair slaagt er daardoor niet in om zijn vliegtuigen op tijd te laten vertrekken. Door vluchten te annuleren hoopt Ryanair meer lucht te krijgen.

Ryanair publiceert lijst van tweeduizend vluchten die worden geschrapt
Beeld afp

Volgens Ryanair zal slechts 2 procent van de passagiers worden getroffen  als vanaf donderdag dagelijks zo'n vijftig vluchten worden geschrapt.

Het gaat om vluchten vanaf Barcelona, Dublin, Brussel, Lissabon, Madrid, Milaan, Londen, Porto en Rome. Vanwege de problemen vertrekt minder dan 80 procent van alle Ryanair-vluchten volgens schema, zegt de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.

Ryanair hoopt dat cijfer naar 90 procent op te krikken door de komende anderhalve maand veertig tot vijftig vluchten per dag te schrappen. De reizigers kunnen een andere vlucht nemen of hun geld terugkrijgen. Naar schatting 285 duizend mensen krijgen in de komende weken te horen dat hun vlucht niet doorgaat. Een getal dat best meevalt, vindt Ryanair. 'Aan het kleine aantal reizigers dat wordt getroffen door deze annuleringen bieden wij onze excuses aan.'

Vakantieplannen gaan in rook op

De reizigers zelf denken daar anders over. Op Facebook en Twitter regent het klachten van mensen die hun geplande reis in het water zien vallen. Sommige reizigers hoorden pas enkele uren voor hun vlucht dat deze niet doorging. Andere zitten vast in het buitenland omdat de volgende mogelijke vlucht pas dagen later gaat. 'Lachwekkend van Ryanair', vertolkt een Ierse reiziger op Twitter de woede onder de gedupeerden. 'Een vlucht twee dagen van tevoren annuleren en vervolgens een vlucht van drie dagen later aanbieden. Mijn vakantieplannen gaan in rook op. Hartelijk bedankt.'

Veel reizigers zeggen dat zij van plan zijn de kosten die ze door de annuleringen maken te verhalen op Ryanair. Dat zijn niet alleen de mogelijke kosten van een duurdere vlucht bij een andere maatschappij, maar ook voor de noodzakelijke hotelboekingen en andere reserveringen op de plek van bestemming.

Als zij bereid zijn de juridische strijd aan te gaan met Ryanair, maken de gedupeerden kans op nog een extra vergoeding. Volgens EU-regelgeving hebben reizigers die binnen veertien dagen voor vertrek horen dat hun vlucht is geannuleerd recht op vergoedingen tussen de 125 en 600 euro.

Twitter bericht wordt geladen...

Ryanair zal de reizigers wier reizen niet doorgaan per mail of sms op de hoogte stellen van de annulering. Van de Ryanair-vluchten vanaf Schiphol is er zaterdag één geannuleerd, laat een woordvoerder van de luchthaven weten. Dat betrof een vlucht naar Dublin.