Direct naar artikelinhoud

Tweede verdachte opgepakt in verband met deels mislukte aanslag Londense metro

De Britse politie heeft zaterdagavond een tweede arrestatie verricht in verband met de aanslag op een metro in Londen afgelopen vrijdag. In Hounslow werd een 21-jarige verdachte opgepakt. Eerder die dag werd in het havengebied van Dover al een 18-jarige verdachte aangehouden. Bij een vuurbal en de daaropvolgende chaos op en rond de metrohalte Parsons Green in West-Londen raakten vrijdag 29 metroreizigers gewond.

Hulpdiensten bij het Londense metrostation.Beeld Twitter @ASolopovas / via Reuters

De eerste arrestatie van zaterdagmorgen hield mogelijk verband met een inval bij een huis in de dure Londense buitenwijk Sunbury-on-Thames. Volgens The Daily Mail ging het om een woning van een ouder echtpaar dat door de jaren honderden vluchtelingen uit het Midden-Oosten heeft opgenomen. Voor hun voogdijwerk kregen ze acht jaar geleden lintjes van de koningin.

De jongeman zou twee weken geleden al zijn aangehouden bij Parsons Green, maar kon na ondervragen weer doorlopen. Hij stond, zo beweren bekenden van het oude stel, bekend als een lastige jongen.

Bij het opsporen van die verdachte terrorist is gebruik gemaakt van CCTV, maar opvallend genoeg gaf de politie de beelden tijdens de klopjacht niet vrij.

De explosie in West-Londen was de vijfde terreuraanslag in Groot-Brittannië binnen zes maanden. Dat er geen bloedbad ontstond was te danken aan de incompetentie van de bommenmaker. The Evening Standard wist te melden dat de spijkerbom ongeveer zes pond moet hebben gekost. De handleiding voor het maken ervan was eenvoudig te vinden op internet, wat tot verwijten leidde aan het adres van de grote internetbedrijven. Voor May was de aanslag aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen van 'ernstig' naar 'kritiek'.

In de loop van vrijdag ontstond er een diplomatieke rel nadat Donald Trump had beweerd dat het om een 'loser terrorist' ging, die volgens hem op de radar verkeerde van Scotland Yard. De Amerikaanse president riep de Britse politie via Twitter op om 'pro-actief' te zijn. Scotland Yard en premier Theresa May reageerden kribbig op de 'speculatieve' en 'onbehulpzame' adviezen vanuit het Witte Huis. Vers in het geheugen ligt nog de grote aanslag in de Manchester Arena, afgelopen mei, waarbij de naam van de dader bekend werd gemaakt door de Amerikaanse pers, die was ingelicht door de lekkende autoriteiten. Trump heeft toegang tot inlichtingen van de Britse veiligheidsdiensten.

Twitter bericht wordt geladen...

Vuurbal

Rond twintig over acht vloog er een vuurbal door de volle coupé, afkomstig uit een emmer die in een stevige Lidl-tas zat. In een staat van grote paniek rende iedereen de metro uit, waarna passagiers onder de voet werden gelopen op de trappen naar de uitgang. 'Hij heeft een mes! Hij heeft een mes!' gilden mensen die de vluchtende terrorist meenden te hebben gezien, hetgeen de paniek nog groter maakte. Acht gewonden hadden behandeling nodig in een brandwondencentrum. Al snel werd ontdekt dat de huis-, tuin en keukenbom zelf niet was afgegaan. Er staken nog draden uit, gelijkend op kerstboomverlichting. Mogelijk zaten er ook chemicaliën in het explosief.

Volgens terreurexperts was het rustige Parsons Green niet het doel, maar waarschijnlijke bekendere en drukkere haltes als Paddington, Notting Hill of Westminster. Mogelijk ging de timer te vroeg af. De aanslag deed denken aan de geplande terreurgolf van 21 juli 2005 in het Londense openbaar vervoer. Een gebrek aan waterstofperoxide zorgde er indertijd voor dat de bommen niet afgingen en de daders, jihadisten, zitten nu levenslange celstraffen uit. Ook de recente aanslagen in Spanje hadden ernstiger kunnen aflopen als de terroristen kundiger waren geweest, wat ook geldt voor de bomschoen die eind 2009 was bedoeld om een vlucht van Amsterdam naar Detroit op te blazen.

Op zoek naar beelden van de dader heeft de politie passagiers gevraagd om beelden en foto's die voor en na de ontploffing gemaakt zijn op te sturen. Rechercheurs bekijken zo snel mogelijk alle beschikbare beelden van bewakingscamera's en analyseren de resten van het explosief.
De chef van de dienst terreurbestrijding Mark Rowley zei dat de klopjacht op mogelijke verdachten volop gaande is. Dat IS de aanslag heeft geclaimd, noemde Rowley een routinegebaar dat nog geen bewijs is voor jihadistische betrokkenheid. Hij waarschuwde voor wilde speculaties die het onderzoek kunnen belemmeren.

Twitter bericht wordt geladen...

'Hij heeft een mes!' gilden mensen die de vluchtende terrorist meenden te hebben gezien
De explosievenopruimingsdienst onderzoekt het metrostel.Beeld EPA