Franse politie vreest dat terroristen treinen willen laten ontsporen

(archiefbeeld) © REUTERS

Na een verontrustende publicatie in een jihadistisch tijdschrift gaan de Franse ordediensten meer aandacht besteden aan mogelijke terreurplannen die te maken hebben met sabotage van treinen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document dat de Franse krant ‘Le Parisien’ wist te bemachtigen.

mtm

Omdat de veiligheidsmaatregelen op luchthavens de voorbije jaren strenger geworden zijn, veranderen de terroristen het geweer van schouder. In de meest recente publicatie van Inspire, het Engelstalige magazine van terreurorganisatie Al-Qaeda, stond een artikel waarin militanten uitleg kregen over de verschillende manieren waarop ze een trein kunnen laten ontsporen en zo veel mogelijk slachtoffers maken.

Op basis van dat artikel heeft de algemene directie van de Franse nationale politie haar troepen nu opgeroepen ‘om bijzondere aandacht’ te schenken aan alle mogelijke vormen van sabotage van de spoorwegen. Dat blijkt uit een zeven pagina’s tellende - vertrouwelijke - nota, aldus Le Parisien.

De nota benadrukt enkele ‘verontrustende aspecten uit de islamistische propaganda van de voorbije drie maanden’. Het gaat onder meer om de tutorials om bommen te maken en om de veelvuldige oproepen tot aanslagen van zogeheten lone wolves. Die laatsten worden daarbij aangespoord om ‘treinen te laten ontsporen, bosbranden te starten en voedsel te vergiftigen'. In het document bevestigen de hoogste autoriteiten van het land ook nog eens dat de ‘alertheid’ voor dergelijke aanslagen ‘extreem hoog’ moet blijven.

Scholen en universiteiten onder bewaking

Een van de absolute prioriteiten voor de ordediensten: meer waakzaamheid op het spoorwegennetwerk, extra bewaking voor scholen en universiteiten en het opsporen van diefstallen van ‘potentieel gevaarlijke producten’.

Logischerwijze wordt er ook extra aandacht gevraagd voor toeristische trekpleisters. Dit weekend zijn het de Europese Dagen voor Cultureel Erfgoed, een gebeurtenis die vorig jaar ruim twaalf miljoen bezoekers lokte. ‘Ons erfgoed is een symbool voor de westerse manier van leven en dus een mogelijk doelwit’, besluit de nota.