Binnenland

Burgers spelen eigen rechter op veroordeelde verkrachtingen, wijk Tuinzigt, Breda

15-09-2017 08:43

Bewoners van de Bredase wijk Tuinzigt hebben de verdachte van een steekpartij opgejaagd en afgetuigd. De politie heeft hem vervolgens ingerekend. Dat schrijft BN DeStem.

De verdachte, eerder veroordeeld voor drie verkrachtingen, was pas enkele maanden weer op vrije voeten en had volgens bewoners ‘nooit mogen terugkeren in de wijk’.

“Het is een wonder dat het zo lang heeft geduurd voordat hij gepakt werd. In Tuinzigt lossen we dat soort problemen zelf op”, zegt iemand uit de wijk. Al voor de steekpartij was de man bij de groep in beeld, schetst een bron: “Veel mensen hadden het er al over. Dat er een verkrachter in de wijk woont. Daar houden wij niet van. Zo iemand kunnen de mensen in de buurt niet gebruiken.”

BN/DeStem tekent op:

“De bewoners willen opkomen voor de buurt. ‘Breda is klein. Tuinzigt, het is een grote familie. Als er iets speelt dan horen we dat meteen. Dan zijn we er’, vertelt een van de bronnen.

‘We spelen niet voor eigen rechter, sociale controle gaat ook wat voor. Maar we willen duidelijk maken dat dit niet kan, dat het rechtssysteem faalt. De politie heeft een fout gemaakt hem in de oude wijk toe te laten’, vertelt een ander.”

Anp