NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: Oranje hoger op ranglijst, zeldzame giraffes en blije ouderen

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Afgelopen week was er een bijzondere ontdekking in Kenia: daar werden twee zeer zeldzame witte giraffes gespot. De dieren, een moeder en een kalf, hebben leucisme, een afwijking die leidt tot een verminderde pigmentatie. De moeder is helemaal wit, bij het kalf zijn nog verbleekte vlekken te zien.

De witte giraffes werden voor het eerst gezien door een dorpsbewoner in het Hishaqbini Hirola natuurgebied. Parkwachters zagen de dieren daarna ook. In een blog schreven ze: "Ze waren heel dichtbij en ontzettend rustig. Ze trokken zich niets aan van onze aanwezigheid."

Scholengemeenschap De Rooi Pannen in Brabant vindt het belangrijk dat kinderen uit armere gezinnen goed onderwijs kunnen volgen. Dus heeft de gemeenschap besloten dat leerlingen voortaan studiekosten niet meer zelf hoeven te betalen.

De school voor vmbo en mbo neemt de kosten van excursies, kopietjes en een tablet voor zijn rekening. Voor de meeste leerlingen levert dat een besparing op van enkele honderden euro's per jaar.

Bewoners en vrijwilligers van verzorgingshuis De Vondelstede

Een kwart van de ouderen in een verpleeghuis komt naar eigen zeggen zelden of nooit buiten. Verpleeghuis De Vondelstede, bij het Vondelpark in Amsterdam, vindt het daarom juist belangrijk dat ouderen vaker naar buiten gaan en organiseert activiteiten als rolstoeldansen, yoga (op een stoel), optredens en wandeltochten. "En je merkt het echt aan ze. Laatst zei iemand: nu heb ik het gevoel dat ik echt weer leef", vertelt Susan, activiteitenbegeleider van de zorginstelling.

De 97-jarige Gerda Oosterwijk ("Ik ben zo doof als wat, dus ik doe maar net alsof ik je hoor", linksonder op de foto) ging afgelopen week mee met de wandeltocht. "Ik wil in beweging zijn en niet stil zitten. Ik wil met iedereen lachen en huilen, samen kleppen met de mensen", vertelt Oosterwijk.

Ook Nel, 94 jaar oud, was erbij. Zij zat in een rolstoel en werd tijdens de tocht geduwd door een mannelijke vrijwilliger. "Ik heb zoveel mannen, dat wil je niet weten", vertelde ze lachend. "Ik verheug me elke week op deze wandeltocht. Lekker buiten en onder de mensen."

De Ridderzaal in Den Haag

En goed nieuws in Den Haag: de provincies, gemeenten en waterschappen zijn positief over de plannen van het kabinet. Na afloop van een gesprek met de formerende partijen zei voorzitter Bijleveld van het Interprovinciaal Overleg (IPO) "dat er genoeg geld is voor de opgaven waar we voor staan".

"Het was een goed gesprek, positief zowel qua sfeer als inhoud", zei voorzitter Van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). "Er is duidelijk het besef dat er moet worden samengewerkt. Daar is geld voor nodig, en ook daar zijn we positief over."

Nederland staat momenteel op de eerste plaats in een ranglijst van landen die werken aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Roland Berger. "Nederland doet het bijzonder goed doordat de overheid hier ontvankelijk is voor experimenten, maar ook door de adequate uitrol van digitale infrastructuur", schrijft het adviesbureau in een toelichting.

Deze week presenteren dertig Nederlandse bedrijven die zich ermee bezighouden op de autobeurs van Frankfurt.

Oranje viert de 1-0 van Davy Pröpper tegen Bulgarije

Het Nederlands elftal behoort tot de stijgers op de nieuwste FIFA-ranglijst, de wereldranglijst voor nationale elftallen. Het team van bondscoach Dick Advocaat vindt zichzelf terug op de 29ste plek dankzij de met 3-1 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije.

Oranje bivakkeert nu tussen landen als de Verenigde Staten, Egypte en Turkije.

Geld voor Sint-Maarten

Veel organisaties proberen zo veel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers van orkaan Irma in Sint-Maarten. Het Rode Kruis heeft inmiddels al miljoenen euro's binnen, maar ook bekende youtubers proberen te helpen. Veertig bekende youtubers hebben een lied opgenomen.

Al het opgehaalde geld gaat naar de opbouw van het eiland.

Kinderen uit Sint-Maarten gaan in Curaçao naar school

En kinderen die op Sint-Maarten wonen en door de orkaan niet meer naar school kunnen, worden tijdelijk ondergebracht op Curaçao. Honderden leerlingen krijgen daar tijdelijk les tot ze weer terug kunnen naar hun eigen school.

Ook de broertjes Brandon en Jayden hebben nu voorlopig nieuwe klasgenootjes. Zolang als nodig blijven ze bij hun oma, die op Curaçao woont.

Emma gebruikt haar geurbox

Herkenning voor dementen via geurpotje

Tijdens haar stage ontdekte Emma (24) dat het ruiken aan geuren reacties uitlokt bij demente bejaarden. Ze ontwikkelde een 'geurbox', met succes. "Vaak is de eerste reactie: emotie, omdat het direct binnenkomt. Dus bijvoorbeeld, verdriet of juist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl